Marmara Denizi’nde, çevre felaketine varılan bugünkü yıkıcı etkisinin, 13 yıl öncesine dayandığı ve parlamentoda yapılan uyarıya rağmen, eş zamanlı bir müdahil adımın atılmadığı anlaşıldı.
Geçtiğimiz günlerde…

Yükseköğretim Kurulu’nun başkanlığıyla;

Deniz salyası yani müsilaj sorununa ilişkin olarak, üniversitelerin yürüttükleri bilimsel çalışmalar ve önlemsel sonuçları ele alındı.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nin öğretim üyelerinden Prof. Dr. Melek Okyar, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununu ‘çevre felaketi’ olarak tanımlıyordu.

Bilimsel çalışmalar için…
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’yle işbirliğinin de altını çizen Okyar, ilk müsilaj olayının da; Ekim 2007’de İzmit ve Erdek körfezlerinde görüldüklerine dikkati çekiyordu.

Şu günlerde…
Müsilaj sorunu nedeniyle;

Sanayi kenti olması nedeniyle Bursa’yı da neden gösteren düşünceler ortaya konulurken, Okyar’ın açıklamasında, İzmit detayı öne çıkıyordu.

Müsilajın yıkıcı etkisinin görülmesi ve başlangıcı olarak; ‘Ocak 2008'de, İzmit Körfezi'nde görüldüğü’ saptaması yapılıyordu.

Dip suyunda, artık oksijenin; canlı yaşamı için kritik bir seviyede seyrettiğini belirten Okyar, “2007-2008'deki dönemde denizden aldığımız örneklere bakıldığında, deniz suyunda da bulunan bakterilerin müsilajda daha aktif hale geçtiğini gördük." bilgisini paylaştı.

…Ve!
Dönelim;
13 yıl öncesine!

O dönemle…

Balıkesir’in DSP’li milletvekili Hüseyin Pazarcı, balıkçıları da olumsuz etkileyen; ‘salya salgını’ olarak tanımladığı meseleyi, parlamentoya taşır.
Dönemin;
‘Tarım ve Köyişleri Bakanı’ olarak…
Mehdi Eker, muhalefetteki milletvekilinin kendisine yönelttiği soru önergesine yanıt verir.
Müsilaj meselesi için…

Bilim adamlarınca;

Çalışmalarını sürdürdüğünü belirtirken, ‘Konuya ilişkin yapılan araştırmaların ilk sonuçlarında salya salgını olumuşuna ve bunun nedenlerine ilişkin henüz bir sonuca ulaşılamadığı’ yanıtı verilmektedir.

Aynı yanıt içerisinde; ‘Bakanlıkça alınmış herhangi bir tedbirin olmadığı’ ifade edilmektedir.

Eker, ‘Bilimsel çalışmaların yıl içerisinde tamamlanacağı ve sonuçlarının elde edilmesinin bekleneceği’ bilgilendirmesi yapılır.

Üstelik…
6 yıl önce de…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlığını yürüttüğü ve öncülüğüyle ‘Marmara Denizi Sempozyumu’ da düzenlendi.
Çalışta ve sonuç bildirgesiyle…

Marmara Bölgesi’nin nüfus yoğunluğu ve Marmara Denizi’ne olumsuz etkileri ve olası önlemleri de, ele alındı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da katılımcısı olduğu sempozyumun üzerinden 6 yıl geçti.
Aradan;

13 yıl geçiyor.
Yükseköğretim Kurulu’nun toplantısıyla bugünün tehdidi ve çözümü açısından, 2008 yılına ait bilimsel tespit ve öngörüler ortaya konuluyor.

Ankara; ayrı telden!
Neyse ki…
Kamuoyu baskısıyla beraber;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müsilaj meselesi için merkezi yönetimin varlığını ortaya koyan bir eylem planı ve saha çalışmasına nihayet girdi.