Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, müsilaj temizliği için küçük balıkçı tekneleriyle görev yaptığını görünce, hayretler içerisindeydik. Bakanlığın, karasal bir hizmet yapısı ve kurumu gibi kaldığı anlaşılıyor.
Yaşanan meseleyle…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, denizler için de ‘Müdahil’ ve ‘Aktif’ bir görev ve etkinliğe sahip olması gerektiğini gösterdi.
Marmara Denizi’nin müsilajdan kurtarılmasına yönelik ‘fiziki müdahale’ eylem planında, 8-9 Haziran 2021 tarihleri için veriler açıklandı.

2 gün içerisinde…

Toplam 7 ilde belirlenen bölgeler itibariyle 392 metreküp müsilajın toplandığı belirtiliyor.
Böyle bir miktar;
İtfaiye teşkilatlarında, destek amacıyla kullanılan su tankerlerinden 30 kadarı anlamına geliyor.
Bursa’ya bakarsak;
Aynı sürede…
50 metreküp müsilaj toplandı.
Bu da;
3 su tankeri demek!

Acıkçası…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın balıkçı tekneleriyle klasik yöntemlerde deniz yüzeyi temizliğini görünce, hayretler içerisindeydik.
Orman yangınları için…
Nasıl ki;
Karadan ve imeceyle dahi mümkün olamayacak süreetkili söndürme çalışmaları için uçakları kullanıyor ise, deniz kirliliği için de, teknolojiye dayalı yöntemlerin gerektiği görülüyor.

Acil dahi, olsa…
Merkezi yönetim kurumu olarak, balıkçı tekneleriyle deniz kirliliğine girilmesi, Türkiye gibi, büyük bir ülke için gerekeni yansıtmıyor.

Bu vaziyete bakarsak…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, gereken işlemi sağlayan özel düzeneğe sahip temizleme gemileri, modern duruyor.

Diyeceğimiz…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, karasal duruştan çıkarılmalı ve haliyle tanımının gerektirdiği, denizler için de olmalıdır.
Bu doğrultuda…
Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı’yla beraber, yetki, görev ve sorumluluklar ele alınmalı, paydaşlık sağlanmalıdır.

Marmara Denizi’ne eylem planı, geçtiğimiz günlerde Kocaeli’den başlatıldı, ama aynı kentte Bakan Murat Kurum’un katılımıyla toplantı yapılmıştı.
Yereldeki;
Siyasi irade ve kamusal idare yöneticileriyle ‘Çevre’ ve ‘Çehircilik’ çalışmaları ele alınmıştı.
Karasal meselelerle meşguliyet olduğundan, tabiatın; denizin isyanı ve bugünlere varılacağı, o kent için dahi düşünülmemişti.
Yüzeysel müsilaj temizliğine balıkçı teknekleriyle başlandı, ama…
Vatandaşlar da;
Sosyal medya aracılığıyla Bakan Kurum’a, “Denizin görünmeyen yüzü ne olacak, nasıl temizlenme yapılıyor ve nasıl imha ediliyor” diye soruyor.