D vitamini artık vitamin değil, bir hormon olarak tanınıyor. Kanseri önlediğine dair binlerce çalışma var. Vücut direnci üzerine olan olumlu etkilerini zaten çocukluktan beri güneş girmeyen eve doktor girer diyerek ezberlemişizdir. Kemik, diş ve kas sağlığı için de önemi büyük olan bu hormonun önemi Covid-19 pandemisinde de çok iyi anlaşılmıştır.

Obez bireylerde D vitamininin biyoyararlılığı azalıyor. Ekvator bölgesinden uzaklaştıkça yüksek tansiyon görülme olasılığının artması acaba D vitamininin bunda bir etkisi varmıdır sorusunu akıllara getirmiştir. Yapılan bir çalışmada 2 grup birey ele alınmış. Güneş ışınları ile bu bireyler belli bir müddet güneşlenmişler. 24 saat sonra yapılan ölçümlerde obezlerde D vitamini yapımının %57 daha az olduğu bulunmuş. Bunun nedeni D vitamininin cilt dokusundaki yapımında değil bol olan yağ dokusunda tutularak gerekli yerlere taşınmasında sıkıntı olmasından kaynaklanmaktadır. D vitamini eksikliği insülin direnci ve Tip 2 şeker hastalığı için ciddi bir risk faktörüdür. Kimi çalışmalara göre D vitamini eksik olan bireylerde normallere göre 32 kata kadar insülin direnci oluşma riski vardır. Vücut Kitle indeksi 1 birim arttığında D vitamini düzeyleri % 1.15 daha azalmaktadır. Kilo verildiği zaman D vitamini düzeyleri normalleşebilmektedir. Bir diğer olumsuz faktör de karaciğer yağlanmasıdır. Yağlı karaciğerde D vitamininin aktif hale gelmesi azalmaktadır. Kilo verme amacı ile yapılan egzersizlerin güneş görerek (açık havada) yapılması nisbeten daha sağlıklı olmaktadır.

GRİPTEN KORUNMA YOLLARI

Her zaman hatırlatmakta ve hatırlamakta fayda var. En etkili tedbir temastan kaçınmaktır. Salgın zamanları tokalaşmak, öpüşmek, başkalarına ait eşyalara dokunmak riski arttırır. El temizliği ve mümkün olduğunca elleri ağız, burun ve gözlere değdirmemek gereklidir.

Bağışıklık düzeyimiz ne kadar güçlü olursa virüslere karşı direncimiz de o oranda güçlü olur. Bağışıklığı arttırmamız için düzenli egzersiz çok önemlidir. Egzersiz sırasında oluşan ısının virüslerin çoğalmasını engellediği bulunmuştur. D ve C vitamini düzeylerimiz iyi olmalıdır. Stres bağışıklığı çökertir. Bu nedenle stres ile mücadele çok önemlidir. Düzenli uyku da bağışıklığı güçlendirir. Gıda konusunda ise doğallığına dikkat ederek binlerce çalışma ve gözlem şu gıdaların faydalı olduğunu göstermiştir: Yoğurt, yumurta, balık, sağlıklı yağlar, soğan, sarımsak, çorbalar (özellikle havuç, kereviz, maydanoz, kabak, soğan içeren), limon, hayvansal gıda kökenli çorbalar ve bol sıvı alımı çok yararlıdır. Bazı kaynaklar özellikle kuşburnu çaylarının çok yararlı olduğunu belirtmektedirler.

Grip aşısının yapılıp yapılmaması konusunda bilim insanlarında farklı görüşler vardır. Örneğin Kanada’da 700 yaşlı kişi üzerinde yapılan bir çalışmaya göre grip aşısı gribe bağlı ölümleri azaltmamaktadır. Bir çalışma da ünlü Mayo Klinik tarafından yapılmış. Mayo klinik 6 ay-18 yaş arası 263 çocuğu 8 yıl takip ediyor. Grip aşısı olanların diğerlerine göre 3 kat daha fazla hastaneye yattıkları bulunuyor. Kararsız kaldıysanız yine de kronik akciğer ve kalp rahatsızlığı olanlar, kronik böbrek hastaları, kortizol kullananlar, kanser ve diyabet hastalarının aşılanması yönünde fikir birliği vardır.

NEDEN KALORİ DEĞİL DE BESİNLERİN İÇERİĞİ DAHA ÖNEMLİ?

Batı tarzı beslenen topluluklarda alınan kalorilerin % 60 kadarı genlerimiz gelişirken ortamda bulunmayan maddelerden oluşmaktadır. Bunların başlıcaları trans yağlar, rafine şeker ve rafine edilmiş unlardır. Genel olarak sağlık bir yiyecek az miktarda insülin salgılanmasına neden olan yiyecektir. Günümüzde yapılan çalışmalar obezite ve hücre yaşlanmasının sorumlusu olarak toplam kaloriden ziyade glikozun ne oranda alındığının önemli olduğunu belirtiyor. Bu nedenle kalori kısıtlayan diyetler hücrelerimizin boşu boşuna aç kalmasına neden olup hüsranla sonuçlanmaktadırlar. Dışarıdan bol glikoz girişi hücrelerce bolluk algılanmasını ve hücresel çoğalmayı sağlarken glikozun kısıtlı alınması genetik tamiri, yenilenmeyi ön plana almaktadır. Besin dediğimiz zaman bağışıklık sistemi hücrelerine olumlu etki yapmalı, sindirim sistemi hücrelerini yenilemeli, hormonlarımızın yapımına katkıda bulunmalı ve merkezi sinir sistemimize, kas sistemimize onarıcı etkiler yapmalı. Örnek mi, bir tarafta doğal yumurta diğer tarafta bir kaç liralık poğaça. Seç, beğen, al. Batan geminin malları bunlar.