Bursa’da, deprem riski gerekçesiyle tasfiye ve yenileme sürecine alınan okulların akibeti, muhalefet tarafından TBMM Genel Kurulu’nun yeni yasama yılının daha henüz ilk yılında kürsüye taşındı.

‘Deprem’ riski gerekçesiyle…

Bursa Valiliği’nin 31 Ocak 2020 tarihli yazılı açıklamasında, farklı ilçelerde toplam 24 ilkokul, ortaokul ve liseden oluşan okullar için ‘Yıkımına karar verilen okullar’ listesi yayınlandı.

Gelişen pandemi dönemi ve bu nedenle de uygulanan uzaktan eğitim ve öğretim yöntemi, okullara el atılması için fırsat da yaratıyordu.

Resmi İhaleleri takip ettiğimizde, atılan adımlar ve yürütülen çalışmalar vardı, ama devlet adına; bütüncül açıklama yoktu.

Gidişat ve son durum açısından…

Yeni eğitim ve öğretim dönemi nedeniyle de, muhalefet tarafından eleştiriler ve cevap talepleri ortaya konuldu.

Tüm bunları dikkate alırsak…
Bursa Valiliği’nce;

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce ne yapılıp yapılamadığına ilişkin bir açıklama yapması gerektiği görülüyor.
Nitekim…

2 yıl önce;

Konuyla ilgili…

Bursa Valiliği’nce, “Bizlerin önceliği geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlığı ve can güvenliğidir.” denilmesi, Bursa’daki velilere ve dolayısıyla da yerel topluma ‘güvence’ mesajı anlamına geliyor.

TBMM’de yeni yasama yılı başlarken, daha henüz ilk haftasında muhalefet de bu konuyu hemen gündeme taşıdı.

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, yıkım ve kapatma kararları verilen toplam 36 okulun akibetini ortaya atıyordu.

Sözlerinin en başında;

Özkan, “Son iki yıldır defalarca sordum. Bursa’da depreme dayanıksız oldukları gerekçesiyle yıkılan ve kapatılan 36 okulun yerine yenileri ne zaman yapılacak?” diye soruyor.
Sözlerinin devamıyla da, kendisine “Kaynak aranıyor, hayırsever vatandaşlarla görüşülüyor.” denildiğini söylüyor.

Kapatılan okulların etkisiyle…

Mevcut okullarda…

Fiziki kapasite sorunu yaşandığını da savunarak, “Bursa şehir merkezinde, hâlen 40-45 kişilik sınıflarda öğrenim gören öğrencilerimiz ve çalışanlar büyük risk altında.” ifadesini kullanıyor.
Özkan, bilgi talebi ısrarıyla da, “Bursa’da yıkılmış ve boşaltılmış okulların yerine yenileri ne zaman yapılacak? Yapılması planlanan okullar için ne kadar kaynak ayrılmıştır?” sorusunu tekrar ediyordu.
CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, bir başka soru işaretini, ‘çelişki’ gerekçesiyle de kürsüye taşıdı.

…Ve!

Arkasında durduğu iddia refleksiyle “Öğrencilerimizin yaşadığı sıkıntılar devam ederken Suriyeliler için yapılacak okullara öncelik verilmesi ne kadar doğrudur? Bursa’da Suriyeliler için yapılması planlanan ve ikisi yapılmış olan okullar için Bakanlık bütçesinden ne kadar kaynak ayrılmıştır?” diye konuştu.

Bursa’da;

Devletin, deprem riski taşıyan okullarla ilgili boş durmadığını, somut çalışmalar yaptığını ve mesafe kaydettiğini düşünüyoruz.

Devletin kurumları…

İcraat ve toplumun soru işaretlerine karşı, istikrarlı paylaşım ve iletişim içerisinde olmalılar.

Kentlerde;

Devletin, kendisini halkına anlatması için gazetecilere konuşmasında ne sakınca olabilir, yönetenler için 657’i de mazaret veya engel olmamalıdır.

Üstelik;

Bursa, ‘Medya’ kenti!