GÜLİN ÖZDEMİR / SOSYAL TV 

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından Bursa Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde 17-19 Mayıs 2024 tarihlerinde Bursa’da “Uluslararası Katılımlı Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi” adı altında büyük bir etkinlik gerçekleştirilecek.
Etkinliğe Türki Cumhuriyetleri başta olmak üzere Asya ile Avrupa’dan 10 farklı ülke ve 50 farklı üniversiteden 100’e yakın akademisyen katılacak.
 Uluslararası Kongre ve Uluslararası Gençlik Şöleni etkinliğini kamuoyuna duyurmak için Sümbüllü Bahçe Konağında basın toplantısı gerçekleştirildi. 

Tanıtım toplantısına UÜ Rektörü Feridun Yılmaz,UÜ Rektör Yardımcısı Prof Dr Cafer Çiftçi, İl Kültür Müdürü Kamil Özer ve Prof Dr Erdem Özdemir de hazır bulundu.

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar; 

Öncelikle hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. Yoğun bir katılım oldu. Biz 2016’da kurulduk fakat 2013’te başlamıştık. Bugün buralara geldik ve sizlere basın toplantısı yapıyoruz. 

Tripolice katliamı sonrasında Ankara’da büyük bir toplantı yaptık. Gündemi takip etmeye çalışıyoruz. Türk Tarihini takından takip etmeye çalışıyoruz ve ne işe yararız diye toplantılar yapıp gündem oluşturmaya çalışıyoruz. 4-5 yıllık yön belirlemeye çalıştık. 

Bu sene ilk yapmış olduğumuz Avrupa Türk tarihi ve Avrupalı Türkler. Ben bize destek olan Osmangazi Belediyesi’ne, Büyükşehir Belediyesine, Ankara’da dış işleri bakanlığından destek alarak istikamet almaya devam diyoruz. Yurt dışından gelecek 100 hocamız burada gezerken bir Bursalı olarak yakın davranmanızı istiyoruz. Bursa’yı güzel temsil etmek istiyoruz. Halk ve basın mensubu olarak onlarla ilgilenmemiz iyi olacak.

Avrupalı Türkler çok önemli. Tarih diye birçok hikaye anlatılıyor. Tarihi hocalarımızdan dinleyin ona göre istikamet belirlemeliyiz. Ben herkese çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.

Prof. Dr. Cafer çiftçi yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; 

“Türkler geniş bir sahaya hükmeden ve o topraklarda iz bırakan bir toplum olmuştur. Biz geniş sahada farklı tarihler yazdık. Avrupa Türkleri ve Avrupa’ya sonradan giden Türklerin yaşantıları bugünkü döneme kadar farklı oturumlarda sunulacak. Bu tarz etkinliğin sebebi tarih bilincini oluşturmak. Bu etkinliğin böyle bir amaca hizmet edeceği ve bu konuda başlangıç olacağına inanıyoruz. Böyle bir etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Umarım hep birlikte bu etkinlikte bulunuruz.”

Bursa İl Kültür Müdürü Kamil Özer ise, “Böyle bie etkinlikte Bursa’nın ev sahipliği yapmış olması gurur verici. Günübirlik konuşmaların değil Stratejik araştırmaların yapılması gerektiği husunda bu konuların önemli olduğunu düşünüyorum. Gelecek yıllarında hazırlığı açısından çalışmalara başlayacağız. Bursada bu işin başlamış olması çok önemli. Önümüzdeki süreci hep birlikte göreceğiz. Basın mensuplarına bu açıdan özel görev düşüyor. Bize hazırlık yapmak düşüyordu. Biz de o görevi yerine getirdik. Ben hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Prof Dr. Erdem Özdemir, “Avrupa Türklüğü benim çok önemsediğim bir konu. Orada Avrupa Türklüğünün varlığını önemsiyorum. Avrupa’da Türk müziğine karşı bir ilgi vardır. Etkinliğimizde bunuda 2 oturumda dile getireceğiz” dedi.

ULUSLARARASI KATILIMLI  

TÜRK DÜNYASI STRATEJİK ARAŞTIRMALAR KONGRESİ 

Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi; Dünyanın her yerinde yaşayan Tűrk ve akraba toplulukların tarihi, sosyo-kültürel, ekonomik, politik ve eğitim süreçlerini bilimsel çerçevede araştırıp, stratejik yaklaşımla gelecek perspektifi çizmeyi, alanda işbirliği zeminlerini oluşturmayı amaçlayan bir faaliyettir. Türk Yüzyılının başladığı bu önemli yılda, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi anlamlı bir günű de kapsayacak şekilde Bursa Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından yüzyűze ve nadiren çevrimiçi katıilım ile gerçekleştirilecek kongrede, Avrupa Türk Tarihi ile birlikte, Avrupa' daki Türklerin mevcut durumu, potansiyeli, sorunlari, ilişkiler ele alınırken aynı zamanda kamu diplomasisi, insani diplomasi, kültűr diplomasisi alanlarında yapılanlar / yapılabilecekler ile stratejık yaklaşımlar geliştirebilme potansiyeli etraflıca tartışılacak. Bu ana hedef doğrultusunda; multidisipliner bir yaklaşımla hazırlanan özgün bilimsel tebliğler, uluslararası hakem değerlendirmesinden sonra kongremizde sunulmak üzere kabul edilmiştir.

10 farklı ülkeden, 50'ye yakın üniversiteden 100'e yakın akademisyeni 17-19 Mayıs tarihlerinde Bursa' da ağırlayacağız. 3 gün sürecek olan kongrede 17 oturumda 67 bildiri sunulacaktır. Bu tebliğler daha sonra derlenerek kitap olarak yayımlanacaktır.

İlkini Bursa' da gerçekleştirilecek olan kongre; her yıl bir üniversitenin ev sahipliğinde, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafindan ilgili paydaşların desteği ile gerçekleştirilecektir.

Üniversite seçimlerinde Türk Dünyası Araştırma Merkezleri ve Yörük Türkmen Araştirma 

Merkezleri bulunan üniversitelere öncelik verilecektir.

Kongre her yıl özel bir konu ve gündem ile gerçekleştirilecek ve bildiri konuları ona göre ilan edilecektir.

KOCAYAYLA ULUSLARARASI GENÇLİK ŞÖLENİ 

Kongrenin sosyal programı olarak planlanan ancak kendi başına özel bir program olan şölen ise 19 Mayıs Gençlik Bayramı vesilesi ile Keles Kocayayla" da gerçekleştirilecek. Kongre için gelen akademisyenlerle birlikte, Dünyanın farklı ülkelerinden Bursa'ya eğitim için gelen öğrenciler tarihi Kocayayla'da bir araya gelerek, geleneksel etkinlikler gerçekleştirecek, kültürlerini sergileyecekler.

TÜRK DÜNYASI YÖRÜK TÜRKMEN BİRLİĞİ 

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, 3335 Sayılı Uluslararası Teşekküllerin Kuruluşuna Dair Kanun çerçevesinde, 2016 yılında Bakanlar Kurulu onayı ile kurulmuş bir uluslararası kültürel işbirliği teşkilatıdır. Birlik, bünyesindeki 1 konfederasyon, 13 federasy on, 1 vakıf ve 100 civarında dernekle Türkiye'nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisidir.

Birliğimiz; bu yasa çerçevesinde kurulmuş ve Türk Dünyasına hizmet veren iki Birlikten bir tanesidir ve alanında en üst çatı kuruluştur.

Genel Başkanlığını İrfan Tatlioğlu'nun yaptığı Birlikte, Yönetim Kurulu dışında 40 kişilik Merkez Karar Alma üyelerinden oluşan Kırklar Meclisi, Aksakallılar Heyeti, Onur Kurulu, Bilim Kurulu, Delikanlılar Teşkilatı, Bacılar Divanı gibi özel yapılanmalar var. Farklı üniversitelerden ve kurumlardan, alanında uzman 50 kişilik bir Bilim Kurulu'na da sahip olan Birlik ulusal ve uluslararası akademik ve kültürel faaliyetler gerçekleştiriyor.