Dünyada ses getiren; Bursa’daki tarihi dev yatırım, parlamenteri ve yatırımcı kurumuyla dün gündem notlarımız arasındaydı. Gurur ve merak; öne çıkıyor, yanıtlarına odaklanıyorduk.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç, milletvekilliğini yürüttüğü Bursa’da, yerli ve milli otomobil fabrikasına ait sürecin gidişatı için Gemlik’teki şantiyenin yolunu tutmuştu.

Açıklamasında…

Ayak basılan topraklar için; “Türkiye için tarihi bir noktadayız ve tarihi dönüm yaşayacağız.” ifadesi kullanılıyordu.

Kılıç, gelecek yıl sonuna kadar bitecek inşaatta önemli bir mesafe kaydedildiğini, projeyle kısa vadede 5 bin ve uzun vadede 20 bin kişiye ‘iş kapısı’ sağlayacağını vurguluyordu.

Kenti Bursa adına da gurur ve mutlulukla; “Devrim otomobiliyle başlayan hayal; Cumhurbaşkanımızın kararlılığıyla şu an itibariyle gerçeğe dönüşüyor.” şeklinde konuşuyordu.

Bu sözlerin ardından…

Dünle;

İleri teknoloji ürünleri üretebilmenin adım ve hedefindeki Bursa’da, yerli ve milli otomobil gündemi sürdü.

Yatırımı üstlenen;

Ortak Girişim Grubu CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, Bursa’nın üniversitesiyle bir araya geldi.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nin yeni akademik yıl açılışına katılan Karakaş, ilk dersi veren oldu.
Yatırımın niteliği ve elde edilecek sonuçların ne derece başarı olacağının yanı sıra, çok merak edilen; istihdam planlaması ve sürecini de konuştu.
Geçmişi yeri, ama hızlı gelişen bataryalı otomobil üretimi ve piyasasında, rekabet edebilen ve hatta yarışabilecek ‘TOGG Otomobili’ vurgulandı.

Dev ekrana yansıtılan bilgiler, şimdiye kadar atılan dev altyapı hazırlığıyla beraber, teknik detay derinliğine inen ve toplumdaki soru işaretlerini silmeyi amaç edinen açıklıkla anlatıldı.

Özellikle…

Dünyada, kendilerini kanıtlamış firmalar ve üst deneyim sahibi beyinlerle çıkılan yola, yapılan işbirliği ve anlaşmalara değiniliyordu.

Mesela…

Çarpıcı bilgiye göre;

Fabrikanın üretiminde, beraber çalışılacak tedarikçilerin tümü belirlendi, seçimi tamamlandı, %75’i Türkiye’den belirlendi.
Yatırım; Bursa’da olunca…

Toplu personel alımı merakla bekleniyor, ama istihdam politikası açısından somut açıklama yoktu.

Karakaş, fabrikanın kuruluşu kadar önem taşıyan öncesindeki aşama için yüksek standartlı ve deneyimli bir kadro oluşturulduğunu söylüyor.

Sözlerin devamında…

Fabrikanın artık bitirilmesine yaklaşılmasıyla beraber, artık nihai personel temini için Gemlik-Bursa merkezli süreç başlatılacağını belirtiyordu.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin deneyimiyle mühendislik ve işletme bölümlerinden faydalanabilme düşüncesi de ortaya konuluyordu.
Yeni mezun ve stajyer alımları da olacağına değinen Karakaş, ancak öncesiyle çok üst teknolojiye dayalı yatırımda, niteliği yüksek personele dayalı istihdama önem verildiğini de dile getiriyordu.

Ortak Girişim Grubu CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, yer aldıkları ve güçlü bir konum elde etmek istedikleri sektörle beraber, gençliğe de meslek seçimi ve iş edinimi açısından mesajlar verdi.
Yerli ve milli otomobilin, eski düzendeki motor ve şanımandan ibaret bir kurgu olmadığı, emsalleri ve unurlarındaki gibi, ‘bilişime dayalı ileri teknoloji’ olarak tanımlandı.
Bu kapsamda…

Parlayan ve talep edilecek mesleki alanlar açısından, akıllı robotlar, yapay eka, yatay/dikey yazılım entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut bilişimi, 3 boyutlu baskı, zeginleştirilmiş gerçeklik ve ve modelleme ile temiz enerji çözümleri başlıtları vurgulanıyordu.

Bu arada…

Kurumsal genel merkez adresinin, ödeceği vergiden kentinin belediyesine kazanım için Kocaeli’den Bursa’ya alınabilmesinin takipçisi olacağız.
Ayrıca…

Tüm mecralarda;

Fabrikanın yeri için…

Sadece Gemlik’in kullanılması, Bursa’nın dünyaca ünlü otomotiv merkezi kimliğini anlatmıyor, öne çıkarmıyor ve kentsel tanıtıma katkısı olmuyor.

Dün;
Yerli ve milli otomobilin, dolayısıyla bilimin ve mesleki niteliğin de öne çıktığı bir gün yaşanıyordu.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, araştırma üniversitesi kimliğinin güçlenebilmesi açısından kendi döneminde atılan emin adımlarla da 11. sıraya yükseldiklerini, ilk 10’a gireceklerini söylüyor.

Kılavuz, “İki temel hedefimiz var; ilki öğrencilerin memnun olduğu bir üniversiteye dönüşmek, ikincisi ise toplumla içiçe geçmiş bir üniversite olmaktır.” şeklinde konuşuyor.