Devlet yurtları için resmi bir açıklama henüz yapılmamış olsa da, özel yurtlar kayıt almaya başladı ve bu yurtlardaki ücretler geçen yıla göre ortalama yüzde 54 ile 61 arasında arttı.
MEVCUT ÖĞRENCİLER İÇİN YÜZDE 61 ZAM
Özel yurtlarda fiyat artışları, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yönetmeliklerine göre belirleniyor.
Bu yönetmelik uyarınca, barınma hizmeti ücretine yapılacak en yüksek zam oranı, bir önceki öğretim yılında il müdürlüğüne bildirilen ücrete, temmuz ayında açıklanan on iki aylık ortalama (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi + Tüketici Fiyat Endeksi) / 2 oranına beş puan eklenerek belirleniyor.
Bu koşullarda, mevcut öğrencilere uygulanacak zammın üst sınırı yüzde 61,52 olarak hesaplandı.
KİRA VE PERSONEL MALİYETLERİ FİYATLARI ETKİLİYOR
21 ilde yapılan araştırmalara göre, yurt fiyatlarındaki artışlar ilçelere göre yüzde 45 ile 61 arasında değişiklik gösteriyor.
Bir yurt arama platformu yöneticisi, "Yurdun bulunduğu konum, doluluk oranı, binanın kira durumu ve çalışan personel sayısı gibi faktörler, fiyat artışında etkili oluyor. Özellikle büyükşehirlerde konum ve doluluk oranları, fiyat artışlarının ana nedenleri arasında yer alıyor," dedi.
ODALARIN KALABALIĞI FİYATI ETKİLİYOR
Yurt ücretlerindeki artış, öğrencileri daha kalabalık odaları tercih etmeye yönlendiriyor. Oda sayısı arttıkça, kişi başına düşen maliyet azalıyor.
Örneğin, İstanbul’da 6 kişilik bir odanın aylık ücreti 8 bin 500 liraya kadar düşerken, tek kişilik odaların ücreti 41 bin liraya kadar çıkabiliyor.
DEVLET YURTLARI NE DURUMDA?
Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) başvuru yapmak isteyen öğrenciler, yerleştirme sonuçlarının ardından duyurulacak olan başvuruları beklemeli. Ancak şu ana kadar bir duyuru yapılmadı. Başvurular, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek. Geçen yıl, devlet yurtlarının ücretleri oda tipine göre 345 ile 570 lira arasında değişiyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait yurtların yeni dönem başvuruları ise 19 Ağustos’ta sona erdi. Bu yurtların bu yılki ücreti, kahvaltı ve akşam yemeği dahil 1.950 TL olarak belirlendi.
ERKEN BAŞVURU KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR
Bazı bölgelerdeki yoğunluk nedeniyle, yurt başvurularının erken yapılmasının önemine değinen Tuğrul Arslan, "Sonuçların açıklanmasıyla birlikte, Ankara’nın Çankaya ve Yenimahalle, İstanbul’un Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar ve Fatih gibi ilçelerinde yurt başvurularında yoğunluk yaşanıyor. İstediğiniz oda tipini ve konforu sağlayabilmek için hızlı hareket edip başvurunuzu yapmanız önemli," dedi.
Doluluk oranlarına da dikkat çeken Arslan, "Genel yurt doluluk oranları şu anda yaklaşık yüzde 40 seviyesinde. Ancak, özellikle tek kişilik odaların doluluk oranı yüzde 70 civarında," diye ekledi.
Arslan, öğrencilerin yurt seçimi yaparken dikkate alması gereken faktörleri şu şekilde sıraladı: kişisel alan ve konfor, internet ve kütüphane imkanları, temizlik ve bakım, güvenlik önlemleri, sosyal ve kültürel aktiviteler, ulaşım ve konum, yemek hizmetleri. Özel yurtlarda kahvaltı genellikle fiyata dahil edilirken, akşam yemeği hizmeti ise aylık ortalama 4 bin TL olarak ücretlendiriliyor. Yemeklerin çeşitliliği ve kalitesi hakkında bilgi edinmek de önemli bir nokta.
BURSA'DA ÖZEL YURT FİYATLARI NEKADAR?
Bursa'da en düşük yurt ücreti yıllık 85 bin TL, en yükseği 280 bin TL.
Ortalama 9 ay öğrenim gören bir öğrenci yurda ayda (9 ay boyunca) en az 9 bin 444 TL en fazla 31 bin 111 TL ödeyecek.
İŞTE İLLERE GÖRE YURT FİYATLARI