GÜLİN ÖZDEMİR / SOSYAL TV

28 Mayıs ikinci tur seçiminde yeniden cumhurbaşkanlığına seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yeni kabineyi açıklamıştı. Türkiye’de gündem ‘ekonomi’ iken dünyanın en önde gelen finans kuruluşlarında danışmanlık ve başkanlık gibi çeşitli görevlerde bulunmuş Mehmet Şimşek, bir kez daha ekonominin dümenine geçti. Peki Mehmet Şimşek ekonomide yeni bir sayfa açabilecek mi? Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, konuyla ilgili Sosyal TV’ye önemli açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz

FİLİZ ERYILMAZ : MEHMET ŞİMŞEK KENDİ EKONOMİ POLİTİKASINI İZLERSE…

Seçim öncesi verilen vaatlere, maaş zamlarına değinen Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Eğer Mehmet Şimşek’in dediği ekonomi politikalarına geçersek maaş zamlarının hiçbirinin bu kadar yüksek yapılmaması lazım. Enflasyonla güçlü mücadele masaya gelmeli. Mehmet Şimşek bütçe açıklarından bahsetti. Sıkı maliye politikasına geçilirse vergiler de artabilir. Bununla birlikte kamu harcamaları da azalacak demek. Dolayısıyla seçim öncesi dönemde seçim harcaması yapılamaz. Bu bizim ekonomi yönetim pratiklerinde olan bir şey değil.  

MEHMET ŞİMŞEK İLK ETAPTA ULUSLARARASI PİYASAYA GÜÇLÜ MESAJ VERDİ

Merkez Bankası yayımladı! İşte yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini Merkez Bankası yayımladı! İşte yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini

Filiz Eryılmaz: Piyasa diyor ki; ‘çok sert gelirse güçlü faiz artırımı, çok güçlü harcama kısıntıları seçim öncesi dönemde nasıl olacak?’  ‘Seçim vaatleri tutulmayacak mı? Piyasa şu an bekle-gör modunda. Mehmet Şimşek, ekonomi yönünden oldukça güçlü, oldukça piyasanın beklediğinden daha hızlı ve sert geçeceği mesajı verdi. İlk küçük mesaj buydu. Olumlu tarafı şu; yabancıları ikna etmek bu piyasayla ve sözlü yönlendirmeyle kolay. Mehmet Şimşek bunu zaten bilerek yaptı. Amacı uluslararası piyasaya ilk etapta başlarken çok güçlü mesaj vermekti” dedi.

FİLİZ ERYILMAZ: KABİNE OLUMLU İSİMLERDEN OLUŞUYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da ekonomi ile ilgili konuşmasını değerlendiren Filiz Eryılmaz, “Cevdet Yılmaz ortodoks politika vurgusu yaptı.  Kendisinin ekonomi kökenli olması bundan sonraki sürede de ekonomiye çok önem verileceğinin, sorunların masada olacağının çok net göstergesi. Genel olarak Kabine olumlu isimlerden oluşuyor.  İsimlerle ilgili bir problem yok. Ne kadar sert ortadoks ya da ne kadar yumuşak olacak?  Bu bağlamda hangi uygulamalar gelecek? Piyasa şu an bunu merak ediyor” diye konuştu.

“MEHMET ŞİMŞEK NE KADAR KEMER SIKACAK GÖRECEĞİZ”

“Dün bir yabancı kurum ‘Merkez Bankası 22 Haziran’da yüzde 8,5’dan 15’e çıkaracak’ beklentisini paylaştı. Sonraki toplantılarda da 500 bazar puan artırıp 3 ayda yüzde 25’e çıkaracağını fiyatlandırıyor” diye konuşan Filiz Eryılmaz, “Dolayısıyla piyasa diyor ki bu faiz artışı bu kadar mı olur, daha sert olur mu? Tabii bunları tahmin etmek çok mümkün değil. Sözlü yönlendirmeleri görmemiz lazım. Mehmet Şimşek öyle sert konuştu ki piyasa ise ‘politika faizi ilk seferde yüzde 15’e çıkarılır' dedi. Şu an tartışılan bu. Biraz daha açıklamalara ve uygulamalara ihtiyaç var. Mehmet Şimşek’in ne kadar daha kemer sıkacağını görmüş olacağız.  ‘Dolayısıyla piyasa sert gelir ama çok da gelemez’ şeklinde düşünenler de var. ‘Çok kararlı kesinlikle sert gelir’ diyenler de var.  Şu an belirsiz bir durum var ama kendi beklentime göre Mehmet Şimşek’in konuşmasını duyduktan sonra eskisine göre daha yumuşak geçerden daha sert geçere doğru kaydım” dedi.

MEHMET ŞİMŞEK KONUŞTU, KUR YUKARI ÇIKTI

Yakın zamanlarda gelen zamlarla ilgili değerlendirme yapan Filiz Eryılmaz, sözlerini şöyle noktaladı: “Kur artmaya başladı, artmaya da devam edecek. Yaklaşık 3 ay sonra 23,24 bandında bir kur bekleniyor. Daha sonra 26 ve sene sonunda da 28 bekleniyor. Yabancı kurumlar Mehmet Şimşek konuştuktan sonra kuru yukarı yöne çekti. Dolayısıyla artışın sebepleri şu; kurun artması, üretim maliyetleri tarafına da bakmak lazım ama şunu biliyoruz; Kur arttığı dönemde bunu fırsat bilen üreticiler tarafında artış olduğunu biliyoruz.  Çünkü Türkiye’de bu yaşandı. Bununla ilgilide olabilir.  Enflasyonun sebebinin tek başına fırsatçılık olduğunu söylemek de doğru olmaz.”