EŞREF AYDEMİR / SOSYAL TV
Bursa’nın marka değerinin artmasına da olumlu katkıların sunulacağı Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki üçüncü ayağı için geri sayım başladı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ülkemizin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla 16 şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı festival hakkında bilgilendirme toplantısı Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Bursa’da onlarca mekânda, yüzlerce sanatçının katılacağı, 9 gün sürecek festivalin bilgilendirme toplantısına, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi’nin ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi’nin konuşmasından satır başları;
Geçtiğiniz yıl 2023 yılında şimdi başında bulunduğum Genel Müdürlük önceki ismi ile Araştırma Eğitim Genel Müdürlüğü şu anda Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü olarak yeniden yapılandırdığımız bir birimimiz. Türkiye Kültür Yolu Festivallerini de organize eden koordineden birim aynı zamanda sayın bakanımızın takdiriyle ve artık 16 şehirdeyiz.
2 hafta sonra sonunu içine alan bir süre içerisinde yapılıyor. Tabii büyüklüğü ve yaygınlığı konusunda da Avrupa festivaller Birliği’ne üye olduk. Şu anda hatta dünyada benzer süreye yayılmış bölgesel anlamda da bu kadar geniş bir bölgede, coğrafyada festival yok. Bu anlamda da bizim için çok kıymetli festival uluslararası ve yerel misafirlerimizle değerlerimiz buluşturuyor. Bu anlamda gerçekten çok kıymetli biz sanatın birleştireceği ve şehirlere bu vesileyle bir dinamizmin gelmesini çok önemsiyoruz.
7'den 70'e herkesin kendinden bir şey buluyor. Mutlaka kendi ile ilgili bir etkinlik buldu, yediden yetmişe sözcüğünün tam da karşılık bulduğu bir festival Bursa’mızda deneyimleyecek İnşallah. Bu festivaller içerisinde tabii ben çocuk etkinliklerimizi çok önemsiyorum açıkçası. Çünkü özellikle çocukları ve gençlerimiz açısından hem kültürel mirasımızın onlara aktarılması, tanıtılması, çok kıymetli hem de onları biraz daha ekranlardan uzaklaştırmak için güzel bir fırsat olarak görüyoruz.
Festivali.com adresimizden zaten bütün festival içerik detaylarına kıymetli hemşerilerimizi ulaşabilecekler ve tabii ki sosyal medya hesaplarımızdan 1 Haziran Cumartesi günü start vermiş olacağız 50'ye yakın farklı noktada 500'e yakın etkinlikle şehrimiz buluşmuş olacak. Festivale ev sahipliği yapan etkinlik merkezlerinin yanında Bursa'nın asırlara dayanan kültürel değerlerini misafirlerimizle buluşturacağız. Bursa’da ilki düzenleniyor. Hazırlık sürecinde bizlere yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’ın konuşmasından satır başları;
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin 3 ayağı Bursa’da düzenleniyor. Yunuseli Havalimanı başta olmak üzere Arkeoloji Müzesi, Türk İslam Eserleri Muradiye, Panaroma 1326 Tofaş Anadolu Arabaları ve Bursa kent Müzesi ile Uludağ üniversitemizde düzenlenecektir. Bursa sanayisi tarihi kültürel ve doğal zenginlikleri de öne çıkan ülkemizin müstesna şehirlerinden biridir. Osmanlı'ya başkentlik yapan Bursa, 6500'lük tarih ve kültürünün geleceğe emin adımlarla da yürümektedir. Ayrıca ülke sanayimizin lokomotiv kent olmasının yanı sıra dünden bugüne ikliminden sanayisine tarih ve Kültür dokularına kadar bu alanlarda da kadim bir kent. Festival için kendimize ağlayacağımızı misafirlerimiz ve hemşerilerimiz belirttiğimiz etkinlik mekanlarında bu etkilere katılabilirler. Bursa'da zamanın durduğunu bir kez daha hissedeceklerdir.
Tarihi ve kültürel mirasının devrine bile bile şahit olacaklar Bursa ilinin türlü eserleriyle şehirde tarihe yolculuğa çıkacaklar. Kültür sanat ve tarihin kesişim noktası Bursa'da Bursa Kültür yolunda yürüyeceklerdir. Bu vesileyle Türkiye küfür Yolu Festivallerinin hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen tüm herkese teşekkür ediyorum.