Yeni üniversitelilerin barınma meselesi ve bu nedenle devletin yurtlarına ihtiyaç, siyasetin gündemine taşındı. Ortaya çıkan fotoğrafın aslında farklı nedenleri var, ama yaşanan bir tepki refleksinde, şaşırtan bir durumla karşılaşıldı.

Her ile üniversite, mevcut üniversitelere yeni bölümler ve ilçelere meslek yüksek okullarının açılması, öğrencilerin ‘barınma’ ihtiyacını artırdı.

Ekonomiye bakarsak…
Kiralar yüksek!

Polisiye haberlere bakarsak…
Özellikle;

Kız öğrencilerin başına gelen ve aileleriyle berebarer, toplumu üzen acı olaylar yaşanıyor.
Tüm bunlar…
Yeni üniversitelerin, devlet çatısı altında barınabilme ihtiyacını güçlendirdi ve talebi artırdı.

Devlete güven arttı!

Büyük üniversite kentlerinde;

Devletin kendi öğrenci yurtlarının kapasitesini artırabilmek için bir ciddi aşama, kapasite artışı kaydettiğini, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin yerleşkesindeki yeni siluetten biliyoruz.
Üniversitelere yerleştirmeleri, resmi yurtlara yerleştirme süreci takip ederken, haliyle öğrencilerin barınma ihtiyacı da gündem oluşturdu.
Şu günlerde;Yukarıda saydığımız gerekçeler bulunurken…
İstanbul’da;

Bir grup tarafından farklı parklarda, tepkisel ve gecelemeli eylemler, dikkati çekmeye başladı.
…Ve!

İçişleri Bakanlığı’nca yürütülen bir araştırmanın sonucunda, şaşırtan durumla karşılaşıldı.
Bursa’nın siyasetçisi…
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Salman’ın dün sosyal medyadaki paylaşımı, o çarpıcı sonuçlara yer veriyordu.
İstanbul’daki planlı eylemlere;
127 kişinin katıldığı; 73’ünün İstanbul’da ikamet etmediği ve barınma sorunu bulunmadığı, 12’sinin başka illerde yaşadıkları, 28’inin başka illerde öğrenim gördükleri ve ikamet ettikleri belirtiliyor.
Ayrıca…

8’inin üniversitelere kayıtları bulunmadığı, 5’inin üniversite mezunu olduğu, 1’inin akademisyenliği vurgulanıyor.
Bir başka;

İlginç bilgiye göre…

Eyleme katılanlar arasında;

4’ünün devlete ait yurtlara kayıtlı olduğu, 1’inin yerleşme yedek listesinde yer aldığı, 10’unun daha önce yurt kayıtlarını sildirdiği ve diğerlerinin ise yurtlara yerleşmek için başvurularının bulunmadığı belirtiliyor.
Siyaset gündemiyde…

Muhalefet, üniversite gençliğinin barınma meselesini kendi gündemine alınca, eleştiriler yükseldi.
Hükümet;
Muhalefetin, üniversite öğrencilerinin meselelerini, gerçeklerden soyut siyasi malzeme yapma ve gündem fırsatçılığıyla suçladı.
Gençlik ve Spor Bakanı Muammer Kasapoğlu, 19 yıllık hükümet dönemiyle Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca gençlere sağlanan barınma kapasitesinin, 182 binden 720 bine çıkarıldığını söylüyor.

Başvurularda, devlet yurtlarına yerleştirilme oranın %90’lara ulaştığını ifade eden Kasapoğlu, kalan oran için yeni projelerin sürdüğünü belirtiyor.
Bu arada…
Yine, dün;
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, başka kentlerden Bursa’daki üniversitelere yerleşen gençlere çağrıda bulundu.
Yeni üniversitelilere…
Yer arayışlarını tamamlayabilmelerine kadar, ortada kalmamaları için barınma hizmeti sağlanacak.