Türkiye’de, salgına karşı 3 hafa süreyle ‘tam kapanma’ denilen yeni önlemler açıklandı, ama Cumartesi ve Pazarlar gibi fotoğraf sürecek ise, mücadelenin zafiyeti de sürecektir.
Sayfalar dolusu genelgeye baktığımızda, aslında ‘tam kapanma’ demenin tam karşılığı görülmüyor.
Üretim ve imalat amaçlı tesisler ile inşaat faaliyetleri ve görev yapanları, sokağa çıkma yasağından muaf tutulunca, Bursa gibi başlıca kentlerdeki toplulaşmayı, izalosyonu tamamen sonlandırmıyor.

Üstelik…
Belediyeler başta olmak üzere, resmi kurumların ve sınırlı sayıda şubelerle olsa dahi, bankaların açık tutulması, başka tür toplulaşma sağlayacak.
Büyük kentler;
Hareketsiz kalmayacak!
Şayet…

Cumartesi ve Pazar günlerindeki gibi; toplumda bir şekilde kendilerini sokağa atanlar devam edecek ise de, tam kampanma sözde kalacaktır.
Zira…
Maskeli ve çene altı maskeyle gezinti ve sportif gibi amaçlarla dışarıya çıkanlar, sanki olağan günlerdeymiş fotoğraflarına neden oluyor.
Zincir marketler;
Resmi tatil günlerinde 2 gün kapalı tutulmalıydılar, Pazar günleri nedeniyle de yoğunluğun merkezleri olmaya devam edecekler.
Pandemiye karşı, önlem kararları alınıyor ve esaslara ilişkin genelgeler ortaya atılıyor, ama tam anlamıyla uygulanmadığı gerekçesiyle tartışılıyor.
Devletin, kendi koyduğu yasakları ve tabi olunacak esaslara ilişkin genelgeleri uygulatma zorunluluğu bulunuyor.
Toplumsal duyarsızlığın karşılığının, devletçe kenlerin geneli itibariyle verilmesi gerekiyor.
Bu toplumsal duyarsızlık, çocukları okullardan etti ve yaşlılara tecrit hayatını yaşatıyor.
Sokağa çıkma yasağını delen ve çocuklarını normal günlerdeymiş gibi gezdiren büyüklere karşı, tedbiren evlerine sadık büyükler, dışarı çıkamayan çocuklara izahta zorlanıyor.
Görüyoruz.
Yolda dahi maskesizce, üstelik sigarasından ödün vermeyenler oluyor ve diğer duyarsızlar gibi, vebal altında bulunuyorlar.
Dün…
Yeni yasak kararları açıklanırken, “Özellikle yaz öncesi turistleri çekmek için mi yapılıyor?” sorusu da, toplumda tartışılıyordu.
Tüm bunları konuşurken…
Asıl önemlisi;
Aşılama oranını yükseltmek ve uygulama yaşlarını daha aşağılara çekebilmek gerekiyor.
Belediyeler ve okulların kadrolarını aşılayabilmek, öncelikler arasında olmalıydı, böyle meseleye karşılık, dışarıya aşı hibeleri eleştiriliyor.
Maalesef…
Aşı beklentileri sürerken…
Belediyeler ve okullardan öğretmen ve öğrencilerden vaka ve temaslı haberleri, Bursa’da da sıklaşmıştı.
Genel durumla…
Hastanelerden, sıkıntılı sürecin yeniden tekerrür ettiğine ilişkin haberler alınıyor, doktorların uyarı ve çağrıları, sosyal medyada dikkati çekiyor.