Yıkım kararı hakkında Büyükşehir Belediyesi’ni haklı bulan Bursa 3. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Böylelikle kamu alanını işgal eden ve amacı dışında kullanılan enBursa ofisine yıkım yolu göründü.

Bursa’da kaçak yapılaşmaya karşı etkin bir mücadele yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi ile enBursa haber sitesini karşı karşıya getiren olay, Nilüfer ve Atapark olarak bilinen parkların içinde bulunan ve enBursa haber sitesinin ofis olarak kullandığı prefabrik yapının amacı dışında kullanıldığı yönünde Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan şikayetlerle başladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan incelemede, söz konusu yapının şantiye sahası ve satış ofisi olarak yapıldığı, ruhsatsız olmasına rağmen Nilüfer Belediyesi ile söz konusu firmanın yaptığı sözleşmeye dayanarak amacının dışında ticari faaliyet yürüttüğü tespit edildi. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından kamu alanında hukuksuz olarak faaliyet yürüten ofis hakkında yıkım kararı verildi ve karar 3 Eylül 2020 tarihinde enBursa ofisine giden Büyükşehir ekipleri tarafından tutanakla karşı tarafa bildirildi. Prefabrik binanın yıkım öncesi tahliyesi için söz konusu firmaya 10 gün süre verildi.

Yargı Büyükşehir’i haklı buldu

Kamunun haklarını hiçe sayarak park alanında ticari faaliyet yürüten enBursa yönetimi, binayı tahliye etmek yerine Nilüfer Belediyesi ile aralarında yaptıkları sözleşmeyi delil göstererek yargı yoluna gitti. enBursa’nın talebini değerlendiren mahkeme, yıkımın telafisi güç sonuçlar doğurabileceği göz önünde bulundurarak, Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili savunma ve belgelerin alınması için normal prosedürü uygulayarak, yıkım kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yargı süreci devam ederken, ‘Aktaş’a yargı tokadı’ başlıklı haberlerle kamuoyunu yanıltmaya çalışan enBursa haber sitesi,yargıdan asıl tokadı kendisi yedi. Bursa 3. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi’nin savunması ve ilgili belgelerin incelenmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi’ni haklı buldu ve yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Böylelikle kamuya ait olan parkın işgalden kurtarılmasını sağlayacak park alanındaki binanın yıkımının önü açılmış oldu.

Yetki Büyükşehir’de

Bu arada konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi’nin mahkemeye sunduğu savunma ve deliller, enBursa’nın Nilüfer Belediyesi ile yaptığı sözleşmenin de geçersiz olduğunu gözler önüne serdi. Büyükşehir Belediyesi mahkemeye verdiği savunmada, Bursa genelinde 10 bin metrekarenin üzerindeki parklarda yetki ve sorumluluğun Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu, dolayısıyla Nilüfer Belediyesi’nin park alanındaki prefabrik yapı ile ilgili sözleşme yapma yetkisinin bulunmadığını bildirdi. Şantiye binası olarak kullanılmayan söz konusu binanın 775 Sayılı Kanun hükümlerine göre yıkılmasının zorunlu olduğunu mahkemeye bildiren Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi ile söz konusu firma arasında yapılan kira sözleşmesinin, yapının kamusal alanda olması nedeniyle hukuken bir geçerliliği olmadığını öne sürdü. Büyükşehir Belediyesi’nin savunmasını haklı bulan mahkeme, yürütmeyi durdurma istemini reddine oybirliğiyle karar verdi.