Yunuseli Havalimanı’nın geleceği için Faruk Çelik’in, akademik meslek odalarıyla bir araya gelmesi, dün aktardığımız üzere sürprizdi ve muhalefeti sevindirdiğini duyduk.

Bursa İTÜ Mezunları Derneği’nin talebiyle gerçekleşen buluşmada, havalimanına ait yer hakkındaki kaygı ve eleştirel düşünceler, Çelik’e aktarılmış ve Ankara’ya da taşıması için köprü görülmüştü.

Çelik, Bursa’nın meseleleri ve hakkındaki düşüncelerini de ortaya koyan,  kamusal, idari ve siyasi kademelere mesajlar veren iktidar siyasetçisi olmuştur.
Bu düşünceler, kendisine sorulması ve taleple önüne gelen davetlerle olduğu da, dikkati çekiyor.
Bursa’daki başlıca akademik meslek odaları, Yunuseli’deki havaalanına ait yerin imara açılacağına dair endişeyi, Çelik’e de anlattılar.
Yunuseli meselesi hakkında…

Muhalefet yani demek istediğimiz Millet İttifakı’nın tarafları; CHP ve İYİ Parti, bir süre önce kamuoyunu tetikleyen eylem içerisinde olmuşlardı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Kararı alınmış; somut adım ve proje yok.” diyor, ama tartışma gündemde tutuluyor.
Aktaş, “Oraya, yeni Doğanbey yapacağımızı sanıyorlar. Muhalefet, halka böyle anlatıyor, yanlış konuşuyor ve siyaset yapılıyor.” demişti.

Akademik meslek odalarıyla bir araya gelen Çelik’n, öncesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’ya konuştuğunu öğrendik.
Kurum’un da, “Somut düşünce ve proje yok. Duruma göre, değerlendirilecek.” dediğini, Çelik’in buluşmada aktardığını duyduk.

Yunuseli’nin geleceği için…
Eleştiri ve uyarıda görüşbirliğiyle hareket eden akademik meslek odaları, merkezi ve yerel iktidardaki siyasi partinin önemli ismi Faruk Çelik’le toplanınca, haliyle de yankı buldu.
Muhalefete mi yaradı?
Buluşma;
İTÜ-Der’in talebiydi ve akademik meslek odalarının düşünceleri, Çelik’in dikkatine sunulmak ve böylece Ankara’ya ses duyurulmak isteniyordu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, akademik meslek odalarıyla istikrarlı ve güçlü iletişim ve işbirliği yürütmeye başladığı bir dönemde Çelik’le buluşma, amacı ve beklentisi, haliyle şaşkınlık yarattı ve sürpriz oldu.
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu’nca, kamuoyuna mesele hakkında bildiri okunması, zaten ‘yerel yönetime mesaj’ olarak kabul ediliyordu.

CHP ve İYİ Parti’nin;
AK Parti’nin yerel iktidarına yüklendiği bir dönemde, akademik meslek odalarının; ‘muhalefetin algı operasyonuna çekilmek istendiği ve böyle durumdan kaçınmak gerektiği’ değerlendirmesi de yapılıyor.

Çelik’le buluşmanın, muhalefetin işine yaradığı ve iktidar tarafı için de, ‘siyaseten nereye çekersen çek…’ izlenimi yarattığından söz ediliyor.
Bu arada…

Dün gündeme taşıdığımız görüşmeye, İnşaat Mühendisleri, Mimarlar ve Peyzaj Mimarları ile Harita ve Kadastro Mühendisleri odarı katılmıştı.
Yunuseli meselesi hakkında, kendi içerisinde değerlendirme sürecinde olduklarını bildiren Şehir Plancıları Odası’nın katılmadığını belirtelim.