Ana muhalefet CHP, ülkeyi endişelendiren son günlerin önemli bir meselesi için Bursa’da hükümeti göreve çağıracaktı, ama hükümet adına yapılan bir açıklama, adımın atıldığını gösteriyor.
Marmara Denizi’ni etkisi altına alan deniz salyası (müsilaj) sorununa karşı, CHP Bursa İl Başkanlığı’nca, bugüne bir siyasi refleks eylemi planladı.
Mudanya’dan tekneyle gazetecilerle denize açılacak, incelemeler yapılacak ve hükümete seslenilecek.

Bu buluşmayla “Marmara’nın feryadına son verin” ve “Hükümet eliyle kalıcı önlem şart” denilecek.
Geçtiğimiz günlerde;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın denizde de aktif olması ve varlık göstermesi gerektiğini, kaleme almıştık.

 ..Ve!
Beklenen gelişme oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, meseleye el atıldığını ve kapsamlı bir çalışma süreci yürütüldüğünü duyurdu.
Kurum, “Marmara Denizi’nde görülen ve hepimizi derinden etkileyen çevresel soruna da yine hep birlikte -ortak akıl- ile çözüm üreteceğiz.” diyordu.

Atılan somut adımla;
Toplam 300 kişilik ekiplerle denizde 91 nokta ve karadaki tüm arıtma tesisleri ve kirlilik kaynaklarının, denetime alındığı belirtiliyor.
Yol haritasına ilişkin, “Alınan örnekleri, Çevre Laboratuvarımızda inceliyoruz. Bu çalışmalarımızı yerel yönetim ve üniversitelerimizle birlikte yürütüyoruz.” süreci vurgulanıyor.

Eldeki sonuçlara göre…

Kurum, müsilaja yol açan 3 nedenden söz ederek, küresel ısınmanın yol açtığı deniz suyu sıcaklığındaki yükselme, denizdeki durağanlık ve kirlilik olarak, ifade ediliyor.
Belediyelere büyük görev düştüğüne değinen Kurum, ancak çözüme herkesi dahil edecek 2 önemli organizasyonu duyurdu.

Tüm tarafların katılımıyla…

Sorun ve çözüm önerilerinin 4 Haziran’da çalıştayla ele alınacağı ve 6 Haziran’da koruma eylem planının açıklanacağı ifade ediliyor.

Bu gelişmeyi aktarırken…

Bursa’da;

‘Bursa Su Kolektifi’ adını taşıyan çevre gönüllüsü sivil platformun, çok konuşulan meseleyi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayet ettiğini kaleme almıştık.

Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü’nün CİMER’e bildirimine göre, çalışmada bulunulmuştu, ama ‘tahlil için numune alınmamıştı’ ve ‘mevsimsel doğa olayı’ yaşanıyordu.
Denizde oluşan durum için…
Kurum, kirliliği de temel 3 neden arasında gösteriyor, ama müdürlüğün cevabına göre, bir soru gündeme geliyor.
Bakan tarafından;

Denetime alındığı açıklanan; denizdeki 91 nokta arasında, Bursa’nın kıyıları yok mu, düşünülmedi mi?
Bursa
’nın CHP’li eski milletvekillerinden Kemal Demirel de, siyasetin davasındaki yakın arkadaşlarıyla denize tekneyle açılmış ve ‘İmdat’ pankartı açmıştı.
Bu eyleminde;

Meselenin, 2000’li yılların başlarına dayandığını anlatan Demirel, küresel ısınmayla beraber, sanayileşme etkisini de ortaya koyuyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Mudanya Belediyesi, müsilajın bertaraf edilmesi için temizlik sağlayan gemilerle gündemdeydi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deniz kirliliği ve nedenleri ile sanayileşme adımları ve yapıları için hassas olmalı ve sadık kurallar yürütmelidir.
Kamuoyu baskısı ve yerel yönetimleri aşabilme sıkıntılarına karşı, meseleye zemin yaratabilen idari durumlar söz konusu oluyor.
Sanayi nedenli imar taleplerine karşılık…
Bakanlık’ça,

Üst onama yetkisinin çok iyi değerlendirilmesi ve ayrıca arıtma tesisleri için sıkı işleyiş ve denetim istikrarının ortaya konulması, önem taşıyor.