Bursa’da, turizmin gelişmesi ve büyük hedefler doğrultusunda, Ankara’nın ne yapıp yapmadığı, yapamadığı meselesi duruyor. Üstelik, ‘devletin, devletten haberinin olmadığı’ durumla da karşılaşıyoruz.

Türkiye geneliyle;

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze ve ören yerlerinden yıl süresince ‘ücretsiz’ yararlanılmasını sağlayan ‘Müze Kart’ uygulaması yürütüyor.

Yıllarca…

Böyle bir hizmetten yararlanabilmek için Bursa’nın, en yakın İstanbul’dan bu hizmeti alabilmesi mümkün olabiliyordu.

Nihayet…

Müze Kart’ın dağıtım noktaları; ülke genelindeki belirli müzelerin aracılığıyla yaygınlaştırıldı ve Bursa’da da temin temin edilebiliyor.

Durum böyleyken…

Kültür ve Turizm Bursa İl Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, Müze Kart; Bursa’da; Mudanya Mütareke Müzesi’nden alınabiliyor.
Mudanya Mütarake Müzesi’ne sorulduğunda, ayrıca Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi’nden de temin edilebildiğini öğrendik.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müzeleri tek çatı altında tutan www.muze.gov.tr adresli kurumsal internet sitesine göre, Bursa’da Müze Kart’ın dağıtım noktası bulunmuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’ne ait internet sitesi de, ayrı telden çalıyor.
‘Müze ve Ören Yerleri’ başlığında, Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi’nin ‘Açık’ ve giriş ücretinin 12.5 TL olduğu belirtiliyor.
‘Müze ve Ören Yerleri Giriş Ücretleri’ başlığında, Türk İslam Eserleri Müzesi’nin ‘Kapalı’, giriş ücretinin 10 TL olduğundan söz ediliyor.
Kültür ve Turizm Bursa İl Müdürlüğü’nün kurumsal internet sitesinde, Bursa’daki müzelerin bilgisi için özel, genişletilmiş içerik yok.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait tüm müzelerin çatı internet sitesine yönlendirme yapılırken, Bursa; Yenişehir Şemaki Evi Müzesi’in sayfasında, Bursa Arkeoloji Müzesi’nin fotoğrafı görülüyor.
Müzeler denilince…
Yabancı turizm potansiyeline sahip ve turizmin kapağında tutulan sınırlı sayıdaki kentler ve müzeleri için ‘pozitif ayrımcılık yapıldığı’ düşüncesi taşıyoruz.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sürüklediği turizm politikası, Ankara’nın açığını ve eksikliğini kapamaya çalışan bir misyon taşıyor.
Üstelik…
Bursa’yı, yukarıya taşıyor.
Bursa Valisi Yakup Canbolat’tan beklentimiz de, Bursa Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği adımları döneminde, yukarıdaki mesele ve benzerleri için ‘değerlendirme ajandası’ oluşturması gerektiğidir.