Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’deki büyükşehir belediyelerini mercek altına aldı. Yeni raporda, Bursa’yı öne çıkaran ayrıntı, yerel siyaseti de bağlıyor; ana muhalefete mesaj anlamına geliyor.

Yeni yılın ilk günleri…
…Ve!
Fitch Rating, toplam borç rezervi ve ödeme kabiliyeti açısından, Türkiye’nin öne çıkan belediyelerine odaklanan yeni bir rapor yayınladı.

Ortaya konulan fotoğraf…

Rakamlara dayalı mali bir boyut ve gösterge taşıyor, ama dışarıya yansımasıyla da siyasi değerlendirmeleri de tetiklemiş oluyor.

Raporun çıkış noktası…
Türkiye’deki döviz kurlarında yaşanan ani yükseliş ve son durumla kurlarda oluşan istikrarsızlık seyriyle bağlantılı değerlendirme yapılıyor.
Ekonomideki son durumla;
Büyükşehir belediyelerinin dövizli borç stoku ve kur oynaklığının etkileri açısından, genel borç ve maliyeti ele alınıyor.
Döviz kurlarındaki yaşanan oynaklığın; istikarsızlığın, ‘büyükşehir belediyelerinin borç sürdürülebilirliğinin üzerinde baskı oluşturabileceği’ vurgulanıyor.
Son durumla…
Büyükşehir belediyelerinden;

Daha fazla olumsuz etki ve sonuçlarına karşı, böyle durumu sağlayabilecek destek içerisinde olabilmeleri beklentisi ifade ediliyor.
Özellikle…
Döviz kurlarındaki oynaklığın neden olabileceği daha fazla olumsuz etki açısından, genel borç stoku itibariyle 3 büyükşehir belediyesi uyarılıyor.
İstanbul, İzmir ve Antalya’nın büyükşehir belediyeleri, borç stoklarındaki yabancı para biriminden oranı ortalama %77 olmaları nedeniyle riske açık bir durumla öne çıkarılıyorlar.
Döviz kuru istikrarsızlığının, dövüze dayalı borçlar nedeniyle yerel bütçelere etkisi ve riski açısından, Bursa’ya ‘Ilımlı’ bakış bulunuyor.
Bu saptama yapılırken…

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, riskle yatkınlığıyla öne çıkarılan 3 büyük kentin belediyesine karşılık, dövizli borcun toplam borç stokundaki %35 oranıyla işaret edildiği görülüyor.
Böyle bir durum…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kredibilitesi ve geleceği açısından, ciddi sorunu mesafeli tutuyor.
Rapor kapsamıyla;
Ankara, Mersin ve Muğla’nın riski öne çıkmıyor, ama Manisa’nın borç stokundaki dövizli borç oranı, %3.4 olarak belirtiliyor.
Merkezi yönetimden uzun yıllardır raylı sistem yatırımı alan Ankara, başkentliğin avantajıyla beraber, iktidar gücünü arkasına almıştı.
Ankara’da, ciddi boyutlu fiziki bir yatırım gözükmüyor, sosyal belediyecilike öne çıkan durumu var.
Mersin’in de başlattığını duyurduğu metro projesi, haliyle finansman yönünden düşündüren bir yeni dönemi işaret ediyor.
Elbette ki…
Belediyeler açısından;
Borç sürdürülebilirliğinin bozulması, genel borç stokunu ve bütçe uygulamasını etkileyebileceğinden söz ediliyor.
…Ve!
Ülke ekonomisinde yaşanan yeni olumsuz gelişmelerin seyrine göre, belediyelerin kredibilitesinin de olumsuz etkilenebileceğinden söz ediliyor.
Fitch Rating’in raporu…
Bursa’nın yerelinde;

Yerel siyasetin gündemi açısından da ayrıca bir önem taşıyor, çünkü AK Parti’nin elindeki en büyük kenti yöneten Bursa Büyükşehir Belediyesi, CHP’nin markajını yaşıyor.
Muhalefetliğin gereğiyle denetim ve uyarılardan söz ediliyor, ama ortaya konulan iddia ve eleştirilerde, sonuçsuz kalan başlıklar görülüyor.

CHP, özellikle de “Bursa Büyükşehir Belediyesi, en borçlu belediye” demişti, ama olgu yerine algıda kaldı.
Meseleyi araştırdığımızda...
Geçen ay;
Sayıştay’ın müfettişlerince yürütülen, 2020’ye ilişkin denetim raporlarını gündeme taşımıştık.
Bursa’nın 2.4 milyar lira borcuna karşılık, CHP’nin yönetimindeki İstanbul’un 45.7 milyar lira borçlu olduğuna ulaşmıştık.
…Ve!
Raporuyla…
Fitch Rating de;
CHP tarafından her fırsatta örnek gösterilen İstanbul’un hem yüksek borçluluğunu doğruluyor hem de döviz kurlarındaki oynaklık açısından ekonomik risk taşıdığını göstermiş oluyor.
Hatta…
Bursa gibi;
Bşalıca büyük kentin büyükşehir belediyesinin borçlanma kabiliyeti, emsalleriyle kıyaslandığında olumlu gidiyor.
Nitekim…
Fitch Rating’in geçen yılki raporlarında, ‘performansını sürdüreceği’ beklentisi ve öngörüsü ifade ediliyordu.
Son duruma bakarsak…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde;

Müteahhitlere yönelik geri ödemelerde, ortaya atılan ciddi sıkıntı ve sürünceme bulunmadığı gibi,  ulaşımda büyük ihaleler, işler dikkati çekiyor.
Geçtiğimiz günlerde…
Ulusal TV’lerde;
İstanbul, İzmir ve Antalya’nın mali açıdan ‘kurumsal faaliyet riski’ vurgulanmıştı ve Fitch Rating’in raporuna işaret edilmişti.