Türkiye’nin kuşkusuz en önemli gündemi vakalardaki artış hızı denebilir. Ancak bir başka konu daha var ki, bence de çok önemli. Nedir bu konu? Suriye uyruklu insanların sebep olduğu konudur. Bildiğiniz gibi Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yabancı uyruklu insanların faturalarının 10 katı artırılmasına yönelik planından bahsetti. Ağırlıklı olarak Suriyelileri hedef alan bir plan desek yanlış olmaz. Kimileri destek verdi kimileri de karşı çıktı. Ve Başkan Özcan hakkında da soruşturma başlatıldı.

Açıkçası bazı görüntüler benim de sinirlerimi zıplatıyor. Utanmadan, sıkılmadan yüzlerce 15-35 yaş arasındaki Suriyeli, sahillerde bir araya geliyor ve gönüllerince eğleniyor. Salgın varmış, vakalar artıyormuş, deniz kirliymiş, musilaj varmış hiç mi hiç umurlarında değil. Sanki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınmamışlar da, çuvalla parayla tatile gelmiş gibi davranıyorlar. İnanılmaz rahat ve yüzsüzler.

Tabi ki bu dediklerimi genellemiyorum. Aklı başında, usul bilen Suriyeli sığınmacılara lafım yok. Ancak aklı başında olan Suriyelilerin, arsızca görüntü veren vatandaşlarını uyarlamaları gerekiyor. Yanlış davranışlar sergilediklerini anlatmaları gerekiyor. Bir nevi sorumlu davranmaları gerekiyor.

Çünkü şu an için kimsenin pek dikkate almadığı tehlikeli bir durum gelişiyor. Türkiye’de inanılmaz bir Suriyeli nefreti oluşmaya başladı. Evet nefret edenler vardı da çok azınlıktaydı.

Ancak benim çevremde bile sırf o insanın sinirini bozan görüntüler veren Suriyeliler nedeniyle nefret duygusu hızla gelişiyor ve büyüyor.

Bu nefret sadece Suriyelilere karşı da değil. Suriyelilere destek veren Türk vatandaşlarına karşı da gelişiyor. Yani Suriyeliler nedeniyle Türkler arasında birbirlerine karşı bir nefret duygusu oluşuyor. Ve bu çok tehlikeli bir ilerleme kaydediyor.

Bu konu Türkiye için koronavirüs kadar dikkate alınması gereken bir konudur. Devletimizin bu konuya el atması bence önemlidir. İnşallah, bir zaman sonra “Ben bu konuda uyarmıştım” diye bir başlık atacağım yazı yazmak zorunda kalmam.