Melisa Öztürer/HABER MERKEZİ

5 milyon fidan ve online çiftçi destek sisteminin tanıtım toplantısı Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda gerçekleşti. 

Tarım AŞ ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen sistemin tanıtım toplantısına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı ve çiftçiler katıldı. 

Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Seçim beyannemizde belirttiğimiz üzerine tarım ve yerel ekonomi bizim 6 ekonomi başlığımızda yer alıyordu. Tarımın öneminin farkındayız. Vizyonumuzu bu şekilde geliştiriyoruz. Pandemi dönemi tarımın önemimin bir kez daha açık bir şekilde  ortaya konmasına vesile oldu. Tarıma ihtiyaç arttı. Kentimizde kırsal kalkınmayı yükseltmek ve nitelikli ürünleri çiftçiyle buluşturmak üzere projelerimize başladık. Ahududu ve yaban mersini yetiştiriciliği gibi yüksek maliyetli projeler yaptık. Fidan destek projelerine bugün itibariyle başvurular başladı. 
Katma değeri yüksek olan yetiştirici ürünlerimize yenilerini ekliyoruz. Böğürtlen,Goji Berry, çilek ve lavanta yetiştiriciliği projelerimizi ekledik. 2023 sonu itibariyle 75 futbol sahası büyüklüğü alanında fide ve fidan alanı kazandırılacak. En kısa zamanda fidanlarımızın tamamının ülkemizde üretimini sağlayabilmek için alt yapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Toprak analizlerini talep ediyoruz. Bursa olarak 2023 sonuna kadar 1.5 milyon fidan desteği sağlamayı hedefliyoruz. 5 milyonu aşkın fide ve fidanları üretime kazandırmış olacağız. Her fidan için ürünlere göre değişen ödeme kolaylığı sağlıyoruz. Çiftçilerimizin böylece en kaliteli ürünlere ulaşmasını hedefleyeceğiz. 

“ZAMANDAN VE KAĞITTAN TASARRUF”
Kentimizin tarımsal üretimin uluslararası pazarlarda tanıtımını ve ihracatını da yapıyoruz.  Her konuda destek olmaya gayret ediyoruz. TDS mobil online platforma başvuru yapmak isteyen çiftçiler sistem üzerinden bilgilerini doldurup destek başvuruları yapabilecekler. Ekipler gelerek toprak numunelerini alacak. Sonuçlarını da mobil sistem üzerinden göreceksiniz. Bu sistemle hem zamandan hem de kağıttan tasarruf edeceğiz.

“TARIM ŞEHRİYİZ”
Kentimizin diğer alanlarda gibi tarımda da marka olmasını istiyoruz. Bursa bir otomotiv, tekstil şehriyse aynı zamanda da tarım şehridir.
2017 de tarım ihracatımız 287 milyon dolar. 2020 de bu rakam 350 milyonlara ulaştı. Neden 1 milyar rakamlara ulaşmayalım? “ ifadelerini kullandı.

BORSA'DAN DESTEK SÖZÜ 

Toplantıya katılan Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı da Ticaret Borsası olarak hayal ettikleri bir projenin gerçekleştirilecek olması nedeniyle Başkan Aktaş’a teşekkür etti. Bursa’nın katma değerli ürün üreten bir şehir olduğunun altını çizen Matlı, “Sunumda hiç arpa veya buğdaydan bahsedilmedi. Tarımın en katma değerli ürünlerden bahsedildi. Hamisi olduğumuz bir Tarım Meslek Lisesi var. 400 dönümlük bir arazi var. Burada eğitim gören çocuklarımız da bu işe entegre edilirse Borsa Meclisi de bana 1 milyon lira harcama yetkisi verecektir. Ticaret Borsa olarak 1 milyonluk katkıyla daha çok üreten ve daha çok ihracat yapan şehir haline geleceğiz” dedi.