Çok bilinen bir araştırma kuruluşu, bir anketle en başarılı, çok başarılı oldukları gerekçesiyle büyükşehir belediye başkanlarını gündeme taşıdı. En yukarılardaki belediyelerin hangi ve kaç ‘büyük’ projesi var ki…

Hakan Bayrakçı’ya ait SONAR tarafından yürütülen anket için 1 Ağustos-1 Eylül 2021 tarihleri arasında, 25 büyükşehirde 400 kişinin telefonla aranarak çalışma yapıldığı belirtiliyor.

Listeye bakarsak…
Belediye başkanları olarak;

İlk sıradaki Erzurum; %60.6 oranıyla dikkati çekerken, ilk 3’ü İstanbul; %55.7 ve Kocaeli; %54.2 tamamlıyor.

Aydın’ın %53.6 oranıyla 4. sıra ve Ankara’nın %52.5 oranıyla 5. sırada olduğunu görüyoruz.
Son 5’te ise,
Sırasıyla;
Gaziantep (%51,4), Eskişehir (%50.1), Bursa (49.3), İzmir (%47.4) ve Manisa’nın (%46.8) büyükşehir belediye başkanları oluşturuyor.
Toplumsal beğeni ve tercihe dayandığından söz edilen böyle bir listede, yatırım politikasının, projelerin etken olduğunu sanmıyoruz.

Bilgi dağarcığı ve güncellemesi için kurumsal internet sitelerinde, büyük ölçekli proje ve çözümlere görebilme zorluğu kadar, ‘Yatırım’ ve ‘Projeler’ gibi; başlık arayışımız da oldu.

Doğrudan ve duygusal temasın, toplum gözünde, projelerin önüne geçebildiği günümüz koşulları bulunuyor.

Ayrıca…
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’yı bir kenara koyarsak, diğer büyük kentlerin, düzlem coğrafyaya sahip olmaları ve az nüfuslarıyla şanslı olduklarını da ifade edelim.
Başlıca büyük kentlerin büyükşehir belediye başkanları, siyasi simge ve siyasi rekabetin avantaj ve dezavantajlarını yaşıyorlar.
Eskişehir’in algısının, olgusundan güçlü olduğu biliniyor, ancak farklı ve büyük hizmetlere özlem ve sabır sınırı olduğu da konuşuluyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal internet sitesinde, “Yatırımlar” ve “Projeler” diye, bir başlık var mıdır?
Bunları söylerken…
Siyaset üstü olarak;
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve dolayısıyla Bursa’ya, anket haksızlığı düşüncesi taşıyoruz.
Dün…
Sosyal medyada;

Bazı paylaşımlarla…
Tepkisel olarak, “Alinur Aktaş, çöpleri neden toplamıyorsun” ve “Bursaspor’a neden destek olmuyorsun” gibi, mesnetsiz yorumları görünce, böyle düşünce tarafının olası anket eğilimi bellidir.
Anketler de, böyle olabiliyor.