Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlediği Kitap Fuarı’nda; özellikle bazı yayıncı standları dikkatimizi çekiyordu.

Günümüzde…

İnternet mecrasıyla;

Sanal satışlarda…

Kitaplar;

Dokunulmadan, karıştırılmadan, kağıdın ve mürekkebin kokusunu hissetmeden, ediniliyor.

Bu gerçeğe rağmen…

Bursa’da;

BKM Kitap’ın günümüz tabularını yıkan devasa kitapçılığı, önemsediğimiz kitap duygularını, indirimlerle da raflara taşıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geleneksel Kitap Fuarı da, ayrıca toplumsal bir kültürel geleneği; buluşmayı yaşatıyor.

…Ve!

Kitaba dokunduruyor.

Ünlü yayınevleriyle beraber, yazarları da okuyucularıyla imza günleri ve konferans buluşmalarıyla bir araya getiriyor.

İndirimler, uygulanıyor.

Farklı kuşak, düşünce ve dünya görüşlerine aynı anda karşılık verebilen fuarın anlamını, dolaşınca teneffüs ediliyor.

Böyle derken…

Bazı yayınevi standlarına özellikle odaklandığımızda, ilginç gözlemlerimiz oldu ve hayretle karşıladığımız görüntüler vardı.

Popüler gündemle beraber…

Türkiye’nin tarihi, önemle anlatılıyor ve ayrıca tartışmalar yaşanıyor. Kişiler ve olaylar tartışılıyor, tarih tartışmalara çekiliyor.

Resmi, doğu bilgi edinme kaynağının önemi ve ihtiyacı artırken, ‘devletin ne yapıp yapmadığı, yapamadığı’ da, tartışma konusu ediliyor.

Bursa’nın 12 Aralık’a kadar ziyaret edilebilecek yeni ‘kitap’ buluşmasında, devletin Atatürk ve Tarih kurumları ile bilimci kurumuna ait standlarının varlığı, hayli önem taşıyor.
Türkiye’nin tarihinde;

Önemli gelişmeler ve anlaşmaların öyküleri, Atatürk ve diğer devlet adamlarının, paşaların, yakır çevrelerinin anıları, aktardıkları notlar…

Türkiye’nin gelişiminde;

Devlet kurumlarının varlığı ve sistemi, kentleşmeden mimariye, bu coğrafyadaki bmedeniyetlerin varlığı ve izleri…

Gündeme rağmen;

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlı Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ve Türk Tarih Kurumu’nun standları, kalabalık olmuyor ve önünden pas geçenler çok oluyor.

Kitapların kapakları, öyle janjanlı değil, içerilerindeki bilgiler çok değerli ve üstelik, çok ekonomik fiyatlarla indirimli edinilebiliyor.
TÜBİTAK’ın standı da, evreni, gezegenleri, bilimi ve teknolojiyi ilkokulun öncesine kadar indiren dil ve görsellere anlatıyor.
Etiket ve indirimlerle…
Erişim çok kolay!

Fuarda;

Sözünü ettiğimiz bu devlet standları olmasaydı, dini yayınlar öne çıksaydı, vay; AK Parti’nin yönetimindeki anakent belediyesinin haline…

Açıkçası…

Hemşeri derneklerini gece gündüz dolaşan siyasi muhalefet mensuplarının, ‘kitap fuarı’ gibi etkinlikleri de dolaşması, halkın arasına böyle de karışmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Hatta…
Toplu kitaplar satın alarak;
Okuma kültürü ve alışkanlığı açısından, çevrelerindeki her yaştan vatandaşlara da hediye edebilmeleri, ne güzel olur.
Söz açılmışken…

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, fuarla ilgili basın toplantısını kaleme aldığımız makaleyi okuyunca, bir duygusunu iletti.

Gür, Bursa’nın 214 okuluna kütüphane kazanımı doğrultusunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyon TL’lik kitap bağışlamasının, ‘hedefe güç veren dayanışma’ olarak yorumluyordu.

Böyle katkıya;

Bursa’daki ilçe belediyeleri ve muhalefetteki siyasi partileri de katılımcı olmaya davet ediyoruz.

Bu arada…

Bursa’nın Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi, hem başarılı bir ‘Milli Eğitim’ bürokratı hem de takdir edilen bir yazar…
Kitap Fuarı’nda…
Dün;
‘İmza Günü’ vardı.
Okuyucularıyla buluştu!
Eserlerini imzaladı!

Sözün özü…

‘Orda bir kitap fuarı var, uzakta değil, aramızda”, BursaRay’la kolay ulaşılıyor ve  ayrıca otopark sorunu da yok.

Katılmcı yayınevleri, imza günleri ve konferanslara ilişkin program, ‘www.bursakitapfuarı.org’ adresinden edinilebiliyor.