Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da da öğrencilerin okullara kayıt ettirildiği dönemde, velilerin karşısına ilk olarak bağış adı altında kayıt parası çıkıyor. Özellikle velilerin kayıt bölgesi dışındaki okullara çocuklarını kayıt ettirebilmesi için en az 1000 liradan başlayıp 50 bin liranı bile üzerine çıkabilen miktarlarda ödeme yapması gerekiyor. Özellikle başarı ortalaması yüksek olan ve velilerin yoğunlukla tercih ettiği okullardaki kayıt parasının çok daha yüksek miktarlarda olduğu biliniyor.

Ancak Bursa’da Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kayıt dönemlerindeki velilerin kayıt parası çilesine son verdi.

Bu dönemden başlamak kaydıyla Nilüfer’deki okullarda kayıtlar ve nakiller bağış ya da referansla değil ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılacak. Kayıt aşamasından sonra da derslik, şube ve öğretmen dağılımı ise kura ile belirlenecek, boş kontenjan kalması durumunda da, kayıt alanı dışından geçişler, kura yöntemiyle gerçekleştirilecek.

Ayrıca öğrenci nakilleri e-Okul sistemi üzerinden sürekli takip edilecek ve gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran veliler hakkında da yasal işlem yaptırılacağı açıklandı. Okul değişen öğrencilerin tespiti halinde ise adreslerine uygun okullara kayıt ve nakillerinin yapılması sağlanacağı bildirildi.

Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi, kayıt döneminde hiçbir öğrencinin hakkının yenmemesi ve haksızlığa uğramaması adına önemli kararlar aldıklarını belirterek, şunları söyledi:

“İlkokul 1. Sınıfa kayıtlarda veliler arasında herhangi bir yersiz, asılsız isnad ve ithamlara yol açabilecek spekülasyon yaratarak, eğitim ve eğitimcinin saygınlığına, mesleki onuruna, millet ve devlet için taşıdığı değer ve anlama leke düşürebilecek algılara sebep olunmaması bakımından Anayasal eşitlik temelinde, mevzuatın öngördüğü ayrıcalıksızlığı tesis etmek ve korumak için duyurulacak bir tarih ve saatte, katılımcıların gözü önünde kuşkuya yer bırakılmayacak usulle, kura çekilmesi yöntemi okul müdürlüklerimizde uygulanacaktır. 1’nci ve5’nci sınıfta şubeler oluştururken, öğrenci sayısı yönetmelikte belirtilen 30 sayısı dolmadan yeni şube açılmaması teklifinde bulunarak, gereksiz kontenjan ve norm oluşturulmaması, adres kayıt alanında öğrencilerin kayıtlarının eylül ayında sistemde kesin kayıta çevrilmeden kura çekilmeme sağlanacaktır. Söz konusu hususlara önemle riayet edilmesi, yapılacak kayıt ve nakillerin e-okul sistemi üzerinden müdürlüğümüzce titizlikle takibinin yapılacağı ilgi yazılarda bildirilen talimatlara aykırı mevzuat hükümleri dışında işlem yürüten okul yöneticileri ve sorumlular hakkında gerekli yasal işlemin yapılacağının bilinmesi gerekiyor.”