Kent Müzesinde izlenime sunulan sergide, gazilerin tarihe tanıklık eden fotoğrafları başta olmak üzere madalya ve belgeler ile çok sayıda envanter sergileniyor.

İnegöl Belediyesi, 19 Eylül Gaziler Günü etkinlikleri kapsamında İnegöl Muharip Gaziler Derneği işbirliği ile özel bir sergi hazırladı. “Kahramanlarımız” ismi verilen seride, İnegöl Muharip Gaziler Derneği üyelerinin arşivlerinde bulunan ve tarihe tanıklık etmiş olan fotoğraflar, belgeler, madalyalar izlenime sunuldu. Bugün 15.00’da Kent Müzesinde gerçekleştirilen sergi açılışına ilçe protokolü ve gaziler yoğun ilgi gösterdi.

TARİHE IŞIK TUTAN RESİMLER, ALBÜMLERDEN ÇIKTI

Sergi açılışında konuşan İnegöl Muharip Gaziler Derneği Başkanı Selami Seymen, “Bizim için bugün çok önemli bir gün. Tarihe ışık tutacak resimlerin albümlerden, resim kutularından çıkarak o zor günleri halkımızın görmesi için sunduk. Bizleri unutmayıp andığınız için teşekkür ediyorum” dedi.

KAHRAMAN GAZİLERE ÖZEL SERGİ

Belediye Başkanı Alper Taban ise “Bugün bizim gurur günümüz. Gaziler Günümüzün şimdiden kutlu olmasını diliyorum. İnegöl Muharip Gaziler Derneğimiz ile gerçekleştirdiğimiz bir sergi için buradayız. Bildiğiniz gibi 19 Eylül 1921 tarihinde TBMM’de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşal rütbesi ve Gazilik unvanı verildi. Tabi bugün aynı zamanda tüm gazilerimize armağan edilerek her yıl gaziler günü olarak kutlanmaya devam edildi. 19 Eylül tarihi ayrıca Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin kuruluş yıl dönümü. Bugüne çok özel bir sergi açıyoruz. Sergide; İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatını en ince ayrıntısına kadar yansıtan fotoğraflar ile Kahraman gazilerimize ait önemli belge ve materyaller yer almaktadır. Bunlardan bir kısmını belirtmek gerekirse; İstiklal Savaşı Muharip Gazilerimize ait fotoğraflar, belge ve vesikalar, Hüsnü Güven’e ait İstiklal Madalyası ve vesikası, fotoğraf ve belgeler, Ali Rıza Sakarya’nın İstiklal Madalya Vesikası, İstiklal Savaşı Gazisi Nuri Kurtul’un 6 Eylül İnegöl’ün Kurtuluş Bayramı Törenlerinde giydiği Milis Kıyafeti, Kore Gazisi Kemal Rubacı’nın o günlere ışık tutan fotoğrafları, Kore Gazisi Hasan Dede’ye Güney Kore Cumhurbaşkanının göndermiş olduğu Teşekkür Belgesi, Kore Savaşında Şehit Olan İnegöllü Askerlerimizin Künyeleri, Sinema filmine de konu olan “Ayla” nın Öyküsü, Kıbrıslı Muharip Gazilerimize ait fotoğraflar, İnegöl Jandarma Komutanlığı katkı ve desteği ile sergilenen silah ve askeri elbiseler ve Muharip Gazilerimize ait madalya ve beratlar bulunuyor” diye konuştu.

17 EKİM’E KADAR AÇIK KALACAK

Bu serginin aynı zamanda Kent Müzesinde gerçekleştirilen 139. Sergi olduğuna da dikkat çeken Taban, “İnşallah nice sergiler yapmak nasip olsun. Vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Aynı zamanda sergimizi belediyemizin resmi sayfasından dijital olarak da sergimiz incelenebilir. 17 Ekim tarihine kadar sergimiz ziyaretçilerimizin izlenimine sunulacak. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; vatanımız için canlarını hiç düşünmeden feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, hayatta olan gazilik mertebesi ile şereflenmiş gazilerimize de sağlıklı, uzun ömürler diliyorum” açıklamalarında bulundu.

GAZİLERİMİZDEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE YÜRÜYORUZ

Kaymakam Eren Arslan da Gaziler Gününün önemine vurgu yaparak “Bu hafta bizim için yine tarihimizden aldığımız gurur sayfalarından birini daha yaşıyoruz. Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasından sonra TBMM’nin Gazi unvanını Mustafa Kemal Atatürk’e verdiği gün olan 19 Eylül, Gaziler Günü olarak kutlanmakta. Biz de bu şerefi her yıl gazilerimizle birlikte yaşıyoruz. Gazilerimizden aldığımız güçle, onların bizim arkamızda her daim dimdik duruşuyla geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Bugün de çok güzel bir etkinlikte güzel bir sergideyiz” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile serginin açılışı gerçekleştirildi. Ardından davetliler sergiyi gezerek ilgiyle inceledi.