Konuya ilişkin ilçe başkanlığında basın açıklaması yapan Başkan Söğütlü, son günlerde kamuoyunda Mudanya İlçesi kentsel sit alanında bulunan tescilli yapılardaki, işletme ruhsatlarının iptaline kadar gitmesi muhtemel olan süreç ile ilgili olarak, Mudanya Belediyesi’nin açıklama yapması gerektiğini savundu.

Öncelikle konunun ne zamana dayandığını ve nasıl bu günlere kadar geldiği konusunda bilgilendirme yapmak gerekliliğinin hasıl olduğunu ifade eden Söğütlü, “Özellikle belirtmek gerekir ki, bu konu tamamen Mudanya Belediyesi’nin görev ve sorumluluk alanında olup, takibi ve sonuçlandırma işi de Mudanya Belediyesi’nin birinci derecede sorumluğundadır. 1/1000 ölçekli Mudanya Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Revizyonu; Mudanya Belediyesi Meclisi’nin 06.01.2017 tarihli ve 24 sayılı kararı da, Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 24.04.2017 tarihli ve 935 sayılı kararı ile uygun bulunmuştur. Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi kararının ardından, Mudanya Belediyesi planın incelenmesi isteği ile, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na iletmiştir. Kamuoyuna açıkça vurgulamak isteriz ki, Bursa Büyükşehir Belediye’miz üzerine düşeni yapmıştır” diye konuştu.

Başkan İnci Söğütlü, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a da şu şekilde sorular yöneltti:

“Bu süreçte, kamu yararı adına büyük önem arz edecek olan bu uygulamalar ile ilgili olarak, 2015 yılında bu konu bir kıvılcım halinde iken, 2020 yılına kadar takip edilmeyip, neden yangına dönüştürülmesine seyirci kalınmıştır? Mudanya Belediyesi olarak 5 YIL içinde neden gerekli özen ve ehemmiyet göstermemiştir?

Mudanya’nın geleceğine ve turizmine olacak olan katkısı yadsınamayacak ölçüde büyük olan böyle bir plan ile ilgili Belediye Başkanı olarak, bizzatihi bir kere dahi olsa kurul toplantılarına ve görüşmelerine neden katılmadınız ve taleplerinizi neden iletmediniz?

Aynı zamanda, Mudanya’nın en önemli konularından biri olan ve birçok Mudanyalı esnafımızı ilgilendiren bu konularda neden ilgisiz kaldınız?

Yaşanan bu süreçte 29.03.2019 tarihli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kararı gereğince, uygulamak ile mükellef olduğunuz idari işlemleri neden yaklaşık 15 ay sonra uygulama gereği duydunuz?

29.03.2019 tarihli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kararı, bölgedeki tüm esnafı ilgilendiren bir ruhsat iptali olmamasına rağmen, neden tüm esnafı kapsam dahiline alacak şekilde yorumlayarak, bu yangını büyütüyorsunuz?

Tüm bu süreç işlerken, belediye meclisinde bu konu neden gündeme getirilmemiştir? bütün meclis üyeleri, neden bu konu hakkında bilgilendirilmemiştir?

Yaşanan bu yaklaşık 5 yıllık süreçte, bahse konu plan ile ilgili belediye adına yetkili birimlerdeki personelin sürekli değişmesi; kurul tarafından istenen belgelerin geç verilmesi, zamanında kurula sunulamaması ,teknik hafızanın silinmesi bu sürecin yavaşlamasına ne derece etki etmiştir?

Mudanya İlçemiz ölçeğinde, Mudanya Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Revizyonu uygulamasında, bu planları çözümlemiş Türkiye genelindeki diğer ilçelerin örnek uygulama şekilleri araştırıldı mı?

29.03.2019 tarihinde Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nce, tarafınıza gönderilen karar yazısından sonra, bahsedilen plan sınırları içerisinde kalan herhangi bir işletmeye ruhsat verdiniz mi?

Esnafları ilgilendiren bu konu ile ilgili esnaf odası başkanı ve ilçemizin diğer dinamikleri ile herhangi bir temasınız ve görüşmeniz oldu mu?

Mudanya’da sorun üretme değil, çözüm üretme makamında olmanıza rağmen, neden ortak akılla çözüm yoluna gitmek yerine, çözüme katkı sağlayacak, birçok kurum ve kişilerden uzak duruyorsunuz?