Elektronik posta kutumuza düşen siyasi iletiyi okuduğumuzda, doğru ve isabetli bir mesele paylaşılıyordu, ama beraberinde siyaseten neden olduğu ilginç bir durumla karşı karşıya kaldık.

Başka kentlerde;

Ardı ardına…

Büyük trafik kazaları yaşanınca ve bu nedenle toplu can kayıpları olunca, gelişen bu tablo, Bursa’nın ana muhalefete mensup bir milletvekili tarafından hükümetin gündemine taşındı.
Dün…

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ve böylece hükümete de seslenen bir açıklamayı kaleme aldı.

Aydın, “Trafik kazaları neden artıyor? Denetimler yetersiz mi?” diye soruyordu ve devletin yürütme, denetimsel sorumluluğunu sorguluyordu.
Trafik kazalarının nedenleri ve önlenmesine ilişkin olarak, pekçok soruyu yönelten Aydın, “Trafik kazalarının önlenmesi ve yurttaşların can güvenliği için hangi önlemleri almayı planlıyorsunuz?” ifadesini kullanıyor.

Trafik kazalarının yoğunluğu ve neden olduğu kayıplar açısından, istatistiki verilere yer veriliyor.

İsabetli, doğru sorular, ama CHP’nin Bursa’daki muhalefet çelişkisine neden olan bir açıklamayla da karşı karşıya kalınıyordu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kapsamlı bir trafik yönetimi ve denetimi sistemi için ihale düzenlendiğinde, CHP’nin muhalefetiyle karşılaşmıştı.
CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, projenin finansman yöntemine itiraz ediyordu, ama bu konunun dışında sarf edilen başka sözler de vardı.
Karaca, ceza garantisine dayalı finansman yöntemi iddiasıyla vatandaşlara yüksek tutarlı para cezası bedeli çıkarılacağını savunuyordu.

Vatandaşlar; sürücüler, hatalı davranmaları ve kurala uymaması durumunda para cezasıyla karşılaşıyorlar, CHP’nin ceazi yaptırım itirazı şaşırtıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi;

CHP’nin iddialarını yalanlamakla beraber, benzer projenin, CHP’nin yönetimindeki başka ilde aynı finansman yöntemiye ihale edildiğini açıklamıştı
Üstelik;
Eksik evrak gerekçesiyle…
İhale, iptal edildiğinde;

Karaca tarafından yapılan yeni açıklamada, proje için “Hiçbir faydası olmayacak olan, hatta Bursa trafiğini biraz daha içinden çıkılmaz hale sürükleyecek olan…” ifadesini kullanmıştı.

Dün ise…
Aynı CHP’nin aynı Bursa’daki milletvekili ise, etkili trafik denetimi ve yaptırımı için hükümetin üzerine düşen görev ve sorumluluğu tartışmaya açan ve sorgulayan bir açıklamada bulunuyor.
Sosyal medyada;
Sıklıkla…

AB ve Japonya’dan, bireysel sorumluluk ve kamusal denetimin ağır yaptırımları, Türkiye’ye örnek olması için paylaşılıyor.
Ana muhalefet ise…

Bursa’da kapsamlı ve etkili dijital takibi sağlayacak, böylece trafik kazalarına karşı caydırı olacak bir büyük ve örnek projeyi, ‘Gereksiz’ olarak niteliyor.