Pulmoner Rehabilitasyon Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, pulmoner rehabilitasyonun, kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edildiğini belirtti. Programın, kronik solununum yolu hastalarının sağlığını iyileştirmeyi hedeflediğini vurgulayan Dr. Yavuzyılmaz, “Pulmoner rehabilitasyon, uzun zamandır süren nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına uygulanabilir” dedi. 

Güvenli Egzersiz Yapın 

Pulmoner rehabilitasyonun, rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede ayaktan ya da evde uygulanabildiği bilgisini veren Dr. Yavuzyılmaz, “Pulmoner rehabilitasyonun en önemli ve temel bileşenin egzersiz eğitimidir. Nefes darlığı olan kronik solunum sorunlu hastalar, pulmoner rehabilitasyon programları ile güvenli bir şekilde egzersiz yapabilirler. Egzersiz ile kas kuvveti artar, kas dayanıklılığı artarak daha uzun mesafeler yürünebilir, kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevşemeyi sağlar, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, nefes darlığı azalır” diye konuştu. 

Pulmoner rehabilitasyon programı en az 8 hafta süre ile uygulanması gerektiğini dile getiren Dr. Yavuzyılmaz, egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi.