Türkiye’nin devlet ve hükümet politikasıyla ‘Uzay Eylem Planı’ açıklanınca, aklımıza ilk gelen de, Bursa’daki o adres oldu.
Ülke ve toplumun gündemine bakarsak, devletin uzay icraatının tartışılması, haliyle olağan durum oluşturuyor.
Böyle derken…
Ssürelegen bir söylemle “Eller aya, biz yaya” denilen Türkiye’de, uzaya yönelmeyi, objektif ve pozitif değerlendirmek gerekiyor.

Ay’a dokunmayı hedeflerken…
Uzaya topluma indiren ve dokunduran ilk projenin ise, Bursa’daki Gökmen Uzay Havalık Eğitim Merkezi (GUHEM) olduğunu düşünüyoruz.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) işbirliği imzasını taşıyor.
BTSO’nun 16 makro projesinden olarak…
Bursa’da uzay ve havacılık sektörüne açılış kapısı olarak görülen GUHEM, sektörel başlangıcın simgesi ve toplumla iletişimi olarak niteleniyor.
GUHEM, 300 milyon TL dolayında yatırım bütçesi ve özelliğiyle ses getiren bir imaj projesi olarak yorumlanıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla resmi açılış töreni yapıldı, ama pandemi dönemiyle ziyarete kapalı tutuluyor.
Uzay Eylem Programı’yla beraber…
Devlet ve hükümet politikası olarak, GUHEM; artık istikrarl, daha bir güçlü şekilde sahiplenilmelidir ve gündemde tutulmalıdır.
Türkiye’den Ay’a gidecek olana verilecek ismin tartışmaları ve ortaya atılan öneri isimlerde, Gökmen’’in öne çıktığını da ifade edelim.
Uzayı yaşatan ve dokunduran, uzayın dünden bugüne öyküsünün anlatıldığı, fiziki ve görsel unsurların, efektlerin kullanıldığı bir projedir; GUHEM.
Uzaya yollanan roket ve astronot kapsüllerine dokunmak ve fotoğraflanmak, ay yüzeyinde araç kullanma ve yer çekimsiz ortama uyabilmek, ‘yaşanabilecek uzay tecrübesi’ oluyor.
GUHEM, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BTSO tarafından kurulan özel bir şirket aracılığıyla yürütülüyor.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın görev dönemiyle önemsediği projede, yerel yönetim kurumuna bağlı Bursa Kültür A.Ş. deneyimiyle de işletme katılımcılığı oluşturuldu.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın sanayisinde hedeflenen ileri teknoloji; uzay ve havacılık sektörü açısından, GUHEM’e güç kattıklarını söylüyordu.