Türkiye’de son haftalarda en çok konuşulan konuların başında bildiğiniz gibi zamlar ve beraberinde gelen hayat pahalılığı diyebiliriz. Bir tarafta fırsatçılar acımasızca zam yapıyor, bir tarafta da başta Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bazı kurumlar da, temel gıda ürünü ekmek konusundaki ortaya koydukları tavırla büyük takdir topluyor. ‘Nedir bu tavır?’ diyenler için hemen cevap da vereyim. Mesela Bursa Büyükşehir Belediyesi 400 gram ekmeği 2 TL’den vatandaşa sunuyor.

Bu gerçekten çok büyük destektir. Bana göre bunu partizan bir bakışla değerlendirmemek lazım. Zira bu ekmeği sadece AK Partililer ya da MHP’liler tüketmiyor. Bursa’nın büyük bir kesimi tüketiyor. Geçtiğimiz günlerde BESAŞ üzerinden bir tantana koptuysa da Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, rakamları ortaya koydu. Geçen yıl Temmuz’dan Aralık’a üretim kapasitesi %50 artmış. Fırıncılar devreye girince CHP’de BESAŞ konusu bıçak gibi kesildi.

Neyse gelelim konumuza...

Gemlik Belediyesi yakın zamanda Halk Büfe’leri hizmete soktu. Ve belediye kendi bünyesinde faaliyet gösteren Halk Büfe’de satılan bazı temel ürünlerle ilgili fiyat listesi yayınlamış. Yani vatandaşa fiyatları düşük tutarak destek sağladıklarını övünerek yayınlamışlar. Hemen şimdi bir fiyat kıyaslaması yapalım. Listede 3 litre süt 22 lira, 5 litre süt 35 lira olarak görülüyor. Ben geçen 3 litre sütü 21 liraya aldım. Ve bildiğim kadarıyla hemen her yerde sütün litre fiyatı 7 lira. Bir başka örnek daha vereyim. Halk büfede 200 gram ekmek 1.75 liradan satılırken, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştirakçisi BESAŞ 400 gram ekmeği 2 liraya satıyor.

Bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Ama bu iki temel gıda ürünüyle verdiğim örnekler Gemlik Belediyesi’nin bana göre samimi olmadığını gösteriyor. Çünkü ucuz diye algı yapıyorlar ama gerçekte bırakın ucuz olmayı normal piyasaya göre bile pahalı bir fiyat politikası uyguluyorlar.

Bir kez daha dikkat çekmek isterim. Bu konuyla ilgili yorum yaparken partizan hissiyatla değil, insani hissiyatla bakmak gerek...

Gemlik Belediyesi algıyla değil, insani bir bakışla fiyatları belirlemelidir. Geçen gün Alinur Bey’in katı atık bedelinin yeniden alınması için mahkeme mahkeme gezen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a söylediği gibi; isminin içinde ‘halk’ geçen CHP’nin belediye başkanına, hele onun ‘Halk Büfe’sine hiç yakışmamış bu fiyatlar...