Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gece yarısı açıklanan kararlarıyla yeni 3 bakan atadı. En dikkati çeken, bir iddiayla konuşulan ‘Ticaret’ bakanıydı.
Bakanlar kuruluna yeni atamalar ve bakanlık stütülerine yeniden yapılandırma, genellikle gündüz vaktiyle canlı yayın veya yazılı açıklamalarla duyurulur.

Dün gece…
Bakanlardan 2’si görevlerinden alındı ve 1 bakanlıktan 2 bakanlık türetilmesiyle beraber de, toplam 3 bakan ataması yapıldı.
Aile şirketinden kurumuna dezenfektan alımıyla tartışmalara neden olan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, görevinden alındı.
Pekcan’ın yönettiği bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, eşinin üzerine kayıtlı şirketten yapılan alımın, piyasa koşullarının altında ve ilgili yasal prosüdür çerçevesinde yapıldığı vurgulanmıştı.
Bakanlık görevinden alınacaklar arasında geçiyordu, ama dezenfektan tartışması yaşanan günlerde görevinden alınmış oldu.

AK Parti’nin milletvekillerinden;
TBMM’de ayrıca iktidarın grup başkanvekillerinden Mehmet Muş, yeni Ticaret Bakanı oldu.

Ekonomist olan Muş, daha önce AK Parti’nin, ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini yürütmüştü.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin gereğince de, milletvekilliği görevi sona ermiş olacak.
Resmi Gazete’de yayınlanan;

Yeniden yapılanma kapsamında, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da, ikiye bölündü.
Bu doğrultuda…
Aile ve sosyal devlet politikaları ve icraatı için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile çalışma hayatı ve sosyal güvenlik kurumu politikası ve icraatı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kuruldu.
Eski statüsüyle Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yeni yapılanma kapsamında, yeniden bakan olarak değerlendirilmedi.
AK Parti’nin İstanbul’daki kurucularından…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde daha önce meclis üyeliği yapan ve son büyük kongrede AK Parti MKYK’ya seçilen hukukzu Derya Yanık, yeni oluşturulan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın başına getirildi.
Türkiye’nin, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinın haklılığını, nedenleri açısından doğru gösteriyor, ama…
Gelişen tartışmalarda ise, geçtiğimiz günlerde Elif Şafak ve röportaj yaptığı BM İyi Niyet Elçisi ABD’li oyuncu Angelina Joile’yi eleştirmişti.

Yanık, düşüncelerini sosyal medya aracılığıyla ifade etme refleksiyle dikkati çeken bir siyasetçi olarak görülüyor.
Milletvekilliği ve devlet bakanlığı yapmış olan Ufuk Söylemez’in, bir süre önce  bir TV programında söylediği sözler de, Yanık’ın hedefindeydi.
Yanık, AK Parti’nin tabanında kalanları küçümseyen sözleri nedeniyle Söylemez’e tepki gösterek, “Hakaret ettikleri insanlardan oy isteyecek kadar da saftirikler…” ifadesini kullanmıştı.
AK Parti’nin eski milletvekili;

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve  Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu’nun başkanvekilliğini yürüten Prof. Dr. Vedat Bilgin de, yeni kurulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yönetimeye atandı.
Bilgin, Türkiye’nin gündemi, siyaseti, iç ve dış politikaları, ülke ve dünya gündemine ilişkin yazılarıyla Akşam gazetesinin yazarları arasında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ruhsar Pekcan’la ilgili kararı, zamanlaması açısından, dikkati çekiyor.
Pekcan’ın görevinden alınacağı çoktan beri konuşulsa da, dezenfektan tartışması yaşanan günlerde, ‘Gereği yapıldı’ görüntüsünü gündeme getirdi.
Aile ve çalışma hayatları, sosyal devlet ve sosyal güvenlik sistemine ilişkin merkezi yönetim işleyişi de, yine yeni düzenlemelere taşındı.
İlerleyen süreç olarak…
Özellikle;
Özel sektör kökenli bakanlarla ilgili kararlar da alınacağı konuşuluyor, ancak böyle kararlar da, olağan bir nöbet değişimi gibi değil, gündem ve tartışmaları açısından Ruhsar Pekcan’daki gibi, ‘dikkati çeken’ olacaktır.
Türkiye, yeni güne 3 yeni bakan atamasıyla uyanırken, önce Ticaret Bakanlığı’yla ilgili karar, yürürlüğe girmişti.
Resmi Gazete’nin sonradan yayınlanan yeni; mükerrer sayısında, bu kez çifte yeni bakanlıkla ilgili atamalar da yürürlüğe alındı.
Pekcan’ın haberinin duyulmasıyla…
Yerine yeni atama için sosyal medyada ‘Bursa’dan bir isim olabileceği’ iddiası ve beklentisi ortaya atıldı, ama Ankara’da olasılıkla dahi sözü geçmedi.
AK Parti’nin ana yönetim kademesinde…
Bursa’nın milletvekillerinden MKYK üyesi ve genel başkan yardımcılarından Efkan Ala ile MKYK üyesi il eski başkanlarından Ayhan Salman, aslında birer gölge bakan gibiler.