Bursa’da devletin bu yapılacağını ilan ettiği ihaleye bakarsak, ‘devletin 800 bin TL parası yoktu’ da mı, böyle adım atıldı?

Belediyeler;

Bursa’da…

Milyonlarca liralık harcamalarla yıllardır tarihi ve kültürel yapıları restore ediyorlar, turizme, günlük hayata, sosyal hayata kazandırıyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce;

Bursa’nın en merkezi, turistik bölgesindeki bir tarihi eser yapısının restorasyonunu finanse etmek için kiralama karşılığı yönteme başvurduğunu gördük.

‘UNESCO Dünya Kültür Mirası’ tanımlı…

Tarihi Hanlar Bölgesi’nde;

Tarihi Kapalıçarşı’yla bütünleşik bulunan ve ‘Harap Han’ diye tanımlanan bir eski yapı, restorasyon karşılığı kiraya verilecek.
Yeri…
Kapalıçarşı’da sayılır…
Orhanbey Mahallesi’nde;
5 bin 823 ada, 22 parsele kayıtlı.
Yüzölçümü 458,63 metrekare taşınmaz için açık teklifle restorasyon karşılığı 21 yıl süreyle kira ve işletme amaçlı ihale, bu ay yapılacak.

Kira bedeli için…
1. yıl için aylık 500 TL, 2.yıl hesaplanırken 2 bin 200 TL bedelin ve 3. yıldan 9. yılın sonuna kadar önceki yıla ait kiranın TÜFE’ye endekslenmesi öngörülüyor.
Kalan süre olarak, 10. yıl hesaplanırken 11 bin TL bedelin, önceki 9 yılın TÜFE’yle belirlenmesi ve kalan her yılın önceki yıla ait TÜFE’ye endeksleme olacak.

Restorasyon için…
Tahmini maliyet;
792 bin 756 TL hesaplandı!

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu yıla ait 585.8 milyon TL tutarlı bütçesinde, bol sıfırlı paraları haneye yazdıran ciddi geliri bulunuyor.

Sözünü ettiğimiz restorasyon ihalesine ait bedeli, 21 yılın aylarına böldüğümüzde, aylık 3 bin 145 TL pay düşüyor.

Devlet;

Değerli bir mülküne, sadece 800 bin TL’cik gibi bir bedeli karşılatmak için 21 yıl süreli kiracı arıyor.
Bu arada…
Tarihi Hanlar Bölgesi’nde;

Milyonlarla ifade edilen….
‘Devir paraları’ piyasası var, ayrıca kiralık ve satılık olanlar hayli yüksek rakamlar dolaşıyor.
Sözünü ettiğimiz ihale…
‘Piyango’ gibi!