2020 Faaliyet Raporu’na ilişkin görüşmelerde, muhalefet tarafından grup adına ve ayrıca şahsi değerlendirmeler açıklandı.

Ana muhalefet CHP’nin olumlu düşünceleri arasında, ‘Tarihi Hanlar Bölgesi’, özel yer tutuyordu.
CHP’nin sözcülüğünü yürüten Osman Ayradilli, tarihi hanların ortaya çıkarılmasına ilişkin proje için “Doğru bir yol izlenmektedir.” yorumunda bulundu.

Bilimsel yaklaşım doğrultusunda mimari proje yarışmasıyla ilk adımın atılması da, memnuniyetle karşılanıyordu.
Mimar olarak da;
Yıkılan Merkez Bankası’yla ilgili uygulamayı desteklediğini belirtiyor ve planlama hatasına dayalı durumun ortadan kaldırıldığını söylüyordu.
Böyle derken…
Hanların çevresindeki binaların kaldırılmasına ilişkin olarak, ‘yıkımların yavaşlığı’ düşüncesi ortaya konuluyordu.
Ayradilli, kamulaştırmalara ilişkin gecikme iddiası için “Belki, ülkemizin ekonomik gelişmelerinin sonucu.” ifadesini kullandı.
Tesadüfe bakın;
Bugün;
Proje hakkında, ana muhalefete cevap anlamına gelecek nitelikte, hükümetten bir karar çıktı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla…
Hanların çevresindeki mevcut binalar arasından, toplam 48 parsel hakkında ‘Acil Kamulaştırma’ kararı çıkarıldı.
Hükümet kararıyla alınabilen ve ‘kamu yararı’nı gözeten böyle tür kamulaştırma,  kıymet takdirinin yapılmasıyla beraber hemen uygulanıyor ve ilgili diğer işlemler, fiilen el koymadan sonra tamamlanıyor.

Sözünü ettiğimiz sıcak gelişme;
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, fiili uygulamaya yönelik sürecini, aşamalarıyla planlı şekilde yürütmekte olduğunu gösteriyor.
Bu yeni aşamayla;
Tarihi Hanlar Bölgesi’nin etrafı için tasfiye programına alınan parsellerden 48’i, dahil edildiği yeni etap kapsamında süretle devletleştirilecek ve yapılar topluca tasfiye edilecek.
Yakında tasfiye edilecek yapıların geneli, Merkez Bankası ve Türk Kızılayı’nın eski binalarına ait yerlerin arkalarında bulunuyor.

Ayrıca…
Zafer Plaza’nın güneydeki binasının arkasındaki bir büyük bina ile Çakırhamam’da caddeye yola cepheli bir başka büyük bina da, toplu kararda yer alıyor.
Bu aşama uygulandığında…
Tarihi Pirinç Han’ın batı ve güney cepheleri, tarihi han halindeki Eski Bakırcılar Çarşısı’nın batısı ve tarihi kapalı çarşı halindeki Yeni Bakırcılar Çarşısı’nın kuzeyi, artık iyice açılmaya ve fark edilmeye başlanacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, etaplar halinde yapılacak kamulaştırmalar için en az 100 milyon TL tutarında finansman desteği verecek.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, güçlü hükümet desteğiyle başlattığı tarihi ve kültürel miras projesi, fiziki koşullar ve bertaraf edilebilmesi açısından belirli bir zamana yayılmayı gerektiriyor.
Bu gerçeğe rağmen…
Süreci tetikleyici ve itici olması açısından, iyi bir başlangıç yapıldığını ve böyle de devam ettiğini söyleyebiliriz.