Bursa’da ‘birileri ortaya bir şey attı’ ve ana muhalefet de bunu tuttu kentin yerel yönetimine karşı kullandı, ama… Asıl doğuyu bildiğimizden emindik, muhalefetin dediği gibi değildi.
Ortaya atılanla;

Trafik denetleme sistemi ve ihalesinden söz ediliyor, trafik para cezalarıyla finanse edileceği ve geri ödemeler için de, yükleniciye para cezası garantisi verildiği iddia ediliyor.

Yıllardır;

Yerel yönetimleri kaleme alıyoruz ve bu alanda olup bitenleri yazmak; en başta, mevzuat; idari, teknik ve mali altyapı bilgisi gerektiriyor.
Mesele şu!
Bursa Büyükşehir Belediyesi;
Kentsel asayiş, trafik ve ulaşım disiplini için ‘Elektrik Denetleme Sistemi’ (EDS), ‘Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’ (KGYS) ve ‘Trafik Kontrol Merkezi’ (TKM) kurulmasını ve işleyişe alınmasını öngörüyor.
Tüm bunlar;
Başlı başına…
Yönetimsel idari merkezler yapılmasını, ciddi bir elektronik ve iletişim altyapısını sağlayacak..
Eleştirileriyle;

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, sadece ‘EDS’den söz ediyor ve trajikomik bir vaziyetle "ihaleyi neden turizm-fuar şirketi BURFAŞ yapıyor?" diye soruyor.
…Ve!
720 milyon TL dolayındaki maliyet hakkında;

‘Trafik para cezalarıyla finanse edileceği’ ve ‘yatırımcıya ödemede garanti para taahhüt edildiği’ iddialarına yer veriliyor.
Bu iddialar karşısında…
Yerel yönetimlere kaleme alan gazeteci olarak, ne düşündüğümüzü soranlar oldu, çünkü muhalefeti alkışlayanlar vardı.
Halk TV’nin bir başka türü olan; Karadeniz TV’nin bile, CHP’nin anlattıklarını, şok bir gelişme ve sansasyon şeklinde duyurduğunu gördük.

En yukarıda ifade ettiğimiz gibi…
Projenin geneli;

Resmiyetle 3 farklı alt başlığıyla kentin asayiş, trafik ve ulaşımına kapsamlı ve etkili disiplin, denetim mekanizması sağlayacak.

Bu dev proje;
Belediye şirketiyle olacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin; haliyle sosyal tesisleri işleten kuruluşunca değil, ihtisas alanı ve deneyimiyle BURULAŞ tarafından yürütülecek.

Finansman ise…
İhaleye ilişkin sözleşme taslağında, açık ve net ifade edildiği üzere, iddianın aksine trafik para cezalarıyla değil, doğrudan yerel yönetimce sağlanacak.
12 yıl süreyle;

Yükleniciye…

Geri ödemeler;

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün nezdinde, Bursa’da uygulanacak aylık trafik para cezası sayısı kadar tutarla sınırlı olacak.

Şayet…
Geri ödeme planında, 12 yıl için öngörülen toplam para cezası sayısının üst sınırına erken ulaşılırsa, aylık ödeme üst sınırından ödeme yapılmayacak.

Tüm anlattıklarımız…

İhale dosyasında, açık ve net yazıyor.

Bu proje;

Bursa’nın, sadece trafik ve ulaşımı için değil, asayiş yani can ve mal güvenliği için de muazzam hizmet olacak.
Kentin daha etkin ve daha yakın gözlem altına alınması için kamera sistemi daha da güçlendirilecek.
Bu proje…

Suça caydırıcılıkla beraber, suçluların süratle bulunabilmesi ve sabit delillerin elde edilmesi için önem taşıyor.

Bu gerçeğe rağmen…

CHP’nin, 720 milyon TL tutarlı böyle bir kamusal dev projeye, “Gereksiz harcama’ demesi de, vahim muhalefet anlayışı olduğunu güçlendiriyor.

Olgu ve algı, farklı oldu!