Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı istihdam şirketine kayıtlı binlerce çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi, bu iş kolunda ilk kez ve grevi gerektirmeden, dün Ankara’da imza altına alındı.
6 bin dolayında emekçi adına;
Bahar ayları itibariyle…

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BİNTED için bir ilk yaşanıyor; sendikal ilk örgütlenmeyi sağlayan ve yetkiyi elde eden HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası arasında, ilk toplu iş sözleşmesi süreci işliyordu.
Geçtiğimiz günlerde…
Uzayan;

Olağan dönem pazarlığının uyuşmazlığı nedeniyle grev eşiğine gelinmişti, ama beklenen son dakika gelişmesi, önceki akşam gerçekleşti.
Taraflar;

Anlaşma zemininde buluştu.
…Ve!

Ankara’da;
Dün akşam, imzalar atıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Aka’nın, BİNTED yöneticilerinin katılımıyla başkanlık ettiği işveren heyeti ile sendika heyeti, nihai son görüşmelerle süreci remen anlaşmaya; imzaya taşıdılar.
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir ve Hizmet-İş Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Yavuz, temsil edilen emekçiler adına, aynı zamanda ilk toplu iş sözleşmesine imza attılar.
Çünkü…
Toplu iş sözleşmesi, BİNTED’in tarihinde ilk oluyordu, hem kanun hükmündeki kararnameyle alt özel taşeron firmalardan geçenler hem de mimar ve mühendis gibi vasıflı emek gücü adına, sendikal haklar elde ediliyordu.
Sözleşmeye bakarsak…
Vasıfsız ve vasıflıların mesleklerine göre, gruplandırmaya dayalı bir ücretlendirme sistemi getirildi.

3 yıl süreli sözleşmede;
Taban yevmiye, 145 TL’den ’ten 175 TL’ye çıkarılırken, en düşük maaşın da 4 bin 600 TL dolayında olacağı belirtiliyor.

Kanun hükmündeki kararnameye dayalı çalışanlanların, şimdiye kadar yıllık 10 gün üzerinden uygulanan ikramiyeleri, ilk yıl %60, 2.yıl %70 ve 3. yılla 85 gün üzerinden ve aylara dağıtılmış olarak, ödenecek.
Enflasyonun, zam oranına dönüşeceği 3 yıllık sürede, 2. yıl için enflasyon oranına artı %1’le zam uygulanacak.
Ayrıca…
Başkan Aktaş’ın, geçen sürede emekçilere destek için her ay sabit ve eşit tutarda ödenen para da, ayrıca maaşa daimi olarak iliştirildi.

Dün, gece yarısı…
HAK-İş Konfederasyonu Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan’la konuştuk.
Yılların;
Deneyimli, başarılı sendikacısıdır.
Bursa’yı, belediyelerini bilen, kenti seven, sağduyulu sendikacılığı ilke edinen bir ‘emek hakkı’ mücadele adamıdır.
Arslan, “HAK-İŞ olarak, BİNTED’in yer aldığı iş kolunda, Türkiye’nin geneliyle en iyi sözleşmemize, Bursa’daki bu sözleşmeyle imza attık.” diyordu.

Pandemi dönemiyle…

Belediyelerin hem ciddi gelir kaybı yaşadıklarını hem de toplumsal destek için de mevcut kaynaklarını seferber ettiklerine dikkati çekiyor.
Böyle bir dönemde…
Temsil edilen 6 bin dolayındaki emekçinin de ötesinde, aileleriyle beraber 50 bin dolayındaki insanı ilgelendiren sorumluluk vardı.
Arslan, “Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız; sayın Alinur Aktaş, emekçileri için kurumsal şartlarını zorlayan ve özverisini ortaya koyan bir davranışla hep beraberce, sözleşme pazarlığını mutlu sona taşıdık.” diyor.
HAK-İŞ’in, sağduyulu ve emekçiyi maceraya sürüklemeyen ilkesel sendikacılığını,  Bursa’da bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtiyor.
Toplu iş sözleşmeleri için takvim işlediğinde, sendika; temsil ve yetkisiyle üzerine düşeni yapmaya çalışırken, belediye başkanları da, kurumsal koşullarına bağlı bir gerçeklikle hareket ederler.
6 bin dolayındaki emekçi için…

Aktaş’ın emek ilkesi ve kurumsal özveri ile Arslan’ın sendikal sağduyuyu sürdüren ilkesel sendika anlayışı, imzaların atılmasını sağlayan mutlu sonu getirdi.