‘Büyükşehir’ statüsü nedeniyle…
‘Mahalle’ statüsüne alınan eski köylere, pozitif ayrımcılıkla sağlanması öngörülen muafiyet ve indirimler ile koşulları, bu özel yönetmelikte birleştirildi.

‘Büyükşehir’ statüsündeki illerde…

Daha önce ‘köy’ stütüsündeki yerler için ‘Kırsal Mahalle’ tanımı getirildi ve ayrıca bu tanım sağlanamıyorsa ‘Kırsal Yerleşik Alan’ tanımı uygulanacak.

Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği’, ‘Büyükşehir’ statüsüne tabi illerde, eski köy satüsündeki yerlerin olgusu korunuyor.

Bir mahallenin, ‘Kırsal Mahalle’ olarak tanımlanması için gerekli esaslar, belirli bir standart çerçevesine bağlandı.
Kırsal mahalle tanımı, gerekli şartların taşınanaması ve tespitinin yapılamaması durumunda, bu mahallelerdeki 10 bin metrekareden az olmayan alanlar, ’Kırsal Yerleşik Alan’ olark tanımlanacak.
Söz konusu tanımsal tespitler;
İlçe belediyelerince, kendi meclislerinden çıkarılacak kararlarla bağlı bulunan büyükşehir belediyelerine teklif edilecek.
Ulaştırılan karar ve teklifler…
Büyükşehir belediyelerince, takiben meclisin ilk toplantısında gündeme alınacak, 90 günde ret veya kabul olarak karara bağlayacaklar.
Kırsal mahalle veya yerleşik alanlar için uygulanacak indirim ve muyafetler de, bu yönetmelik altında birleştirildi ve tanımlandı.
Bu kapsama göre…
Ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi %50 indirimli.

2464 sayılı Kanun uyarınca alınması gereken vergi, harç (bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar hariç) ve harcamalara katılma payları %50 indirimli.

İçme ve kullanma suları için alınacak ücret; işyerleri için belirlenmiş olan en düşük tarifenin %50’sini, konutlar için belirlenmiş olan en düşük tarifenin %25’ini geçmeyecek.
Böyle bir adım atıldı, ama…
Eski köy statüsündeki yerler için tanımsal, usul ve esaslara ilişkin özel bir imar ve planlama yönetmeliği yok, plansız alanlar yönetmeliği ve il çevre düzeni planları dahilinde uygulama yapılıyor.
Aslında…
Kırsal yerler için;
Tüm illerde, anayasa niteliğinde temel imar ve planlama esasları olarak da, ayrı bir özel yönetmelik oluşturulabilir.