TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda süren yeni bütçe görüşmelerinde, Bursa’nın iktidar ve ana muhalefete mensup milletvekilleri de söz aldılar. Bursa’da sanayiye önem artarken, komisyonun tarım gündemine odaklandık.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı kurumlarının 2022’ye ait bütçe teklifi dosyası, komisyon gündemindeydi.
Bursa’nın milletvekilleri…
Komisyon üyelerinden AK Parti’li Ahmet Kılıç’ın da konuştuğu yeni görüşmelere, konusu itibariyle Tarım, Orman ve Köy İşleri Komsiyonu’nun üyesi Orhan Sarıbal da katıldı ve kendisi de söz aldı.

Sarıbal’ın satırlarında Bursa yoktu, hükümetin ‘tarım politikası’ değerlendirildi ve genel eleştiriler vurgulandı.

Türkiye’yle özdeşleşen tarım ürünleri, çiftçilik ve sanayisi açısından, dönüşümsel endişe iddiası ortaya konuluyordu.

Bu endişeyi;

Sol siyasetin veciz bir ifadesiyle yorumlayan Sarıbal, “Sayın Bakan, bu aslında kapitalizmin, emperyalizmin, çok uluslu şirketlerin Türkiye'ye dayattığı üretim modelidir.” diyordu.
İktidara mensup…
Plan ve Bütçe Komisyonu’nun üyesi olarak;

Kılıç, hükümetin tarımsal politikası, kaydedilen mesafe ve elde edilen kazanımları anlatmaya çalışırken; üretim, iç piyasa ve ihracata dayalı verilere dikkati çekmek istiyordu.
Konuşması…
Muhalif milletvekillerinin eleştirel düşünceleri ve iddialarına, iktidar adına karşılık verebilme anlamı da taşıyordu.

Seçim çevresi….

Bursa’ya da özel yerdi ve diğer alanlardaki gibi, tarımda da ‘son derece iddialı’ olduğunu belirtiyordu.

Kılıç, “Tarımsal üretimde daha iyiyi ve daha güzeli yakalamak için çiftçimiz ve üreticilerimizle birlikte, çamışmalarımızı sürdürüyoruz ve onların istek ve taleplerini, içtenlikte takip ediyoruz.” diyordu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, Bursa’nın tarımsal yeni hedef ve büyümesi beklentiler de ifade edildi.
Bu doğrultuda;

2022 Yatırım Programı için...
Gündeme getirilen büyük yeni projelerin, merkezi yönetim yatırımı programı ve uygulama kapsamına alınması istendi.
Bu projeler…

Kızyaka Barajı ve HES’i, Demirtaş Barajı Sulaması ve Yenilemesi, Bursa Çınarcık Barajı İçmesuyu İletim Hattı ve Arıtma Tesisi, Bursa Deliçay Islahı ve Cenup Kanalı Islahı…
Kılıç, toplam 3 milyar TL tutarındaki söz konusu projelerin teklife taşındığını ifade ederek, “Bursa'mız için son derece önemli. Konuyla ilgili gereken hassasiyeti göstereceğinize inanıyoruz.” diyordu.
Bu arada…

Bursa İnciri’ni de Bakan’ın önüne getiren Kılıç, üretim ve ihracattan memnun olan çiftçiler adına bir beklentiyi de gündeme taşıdı.

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, seçim çevresindeki çiftciler adına, “Uzak Doğu pazarıyla alakalı, Bakanlığımız; bu noktada üreticilerimize bir rehber olabilirse, bir gayret gösterebilirse -kendi talepleri bu yönde- bunu bir şekilde ifafede etmek istiyorum.” şeklinde konuşuyordu.

Yeni bütçeler için…
Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşme maratonu, durum, potansiyel, hedef ve sonuç açısından, önemli bir teknik aşamadır.
Tarımsal politika ve yatırım alanı olarak…

Bursa açısından;

Ana muhalefet milletvekilliğiyle kent için mikro ölçekte bakış ve değerlendirme reflkesini, iktidarın milletvekilinde gördük.