CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tunceli’de zamanında katliam yapıldığını ifade eden sözleri, ortalığı ayağa kaldırdı. Şoke eden sözlere tepkiler yükseldi ve CHP’den istifaya etmesi istendi.

Sarılan, dün sosyal medya aracılığıyla “Unutmadık, asla unutmayacağız! Dersim katliamında yitirdiğimiz canları saygıyla anıyorum.” diyordu.
Devletin kayıtlarına…
Tunceli’de (Dersim), 1937 yılında devlete başkaldırma ve devletin de bu duruma müdahalesi olarak geçen meseleye, Sarıbal tarafından bir ‘Katliam’ suçlamasıyla yorum getiriliyordu.
‘Katliam’ ifadesiyle;
Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı, CHP’nin hükümeti ve İsmet İnönü’nün başbakanlığı dönemini bağladığı için çığ gibi tepki oldu.
Sarıbal’ın, Parti Meclisi’nin üyeliğiyle CHP’nin en üst karar organında yer aldığı da dikkate alınarak, CHP’nin politikası da boy hedefi yapıldı.
Halktan, CHP’li seçmenden yükselen tepkilere karşılık, CHP’den kurumsal açıdan sadece yalın tek ses yükseldi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, katıldığı bir yayında "Biz Dersimli bir ailenin çocuğunu genel başkan yaparak Dersim ile helalleştik." diyordu.
Kendisinin, Sarıbal gibi bir paylaşımda bulunamayacağını belirtirken, "Türkiye'de atılan her tweet üzerinden linç kültürünün yükselmesine izin vermemek lazım. Arkadaşımızın linç edilmesine izin vermemeliyiz." yorumunda bulundu.
İlginç olan…
Sarıbal’ın sözlerine tepkisiz kalmayan, Atatürk ve döneminin CHP’li hükümetini savunan açıklama, İYİ Parti’yle yollarıyla ayrılan bağımsız 2 milletvekilinden geldi.

Adana Bağımsız Milletvekili İsmail Koncuk, sosyal medya aracılığıyla “Bu arkadaş, CHP Bursa milletvekili ve PM Üyesi. Kimi suçladığının farkında mı, acaba? Atatürkçü CHP seçmeninin bu arkadaşa bir sözü mutlaka vardır. Atatürk’ün partisine yakışıyor mu? Yazık!” ifadesini kullandı.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ da, “Atatürk, Bayar ve Çakmak'a hakaret eden bir CHP milletvekili. Orhan Sarıbal, Türk milleti de, asla senin, Atatürk'ün kurduğu partide seçilip Atatürk'e ihanetini unutmayacak.” yorumuna yer verdi.

CHP’den istifa eden;

Asker kökenli milletvekili Mehmet Ali Çelebi de, “Atatürk’ü soykırımcı ilan eden HDP ile dar alanda kısa paslaşmalar... Atatürk’ün kurduğu partiden Atatürk’ün kemiklerini sızlatan partiye...Yazık!” düşüncesinde bulundu.

Çelebi, CHP’den ayrılmasını da anımsatan paylaşımında, “Neden istifa ettiğimizi sorgulayanlar bunlara alet mi olacaktık? Sizin hata olarak gördüğünüze, biz omurga diyoruz!” sözleriyle de dikkati çekti.
Geçen ay;

HDP’nin “Ermeni soykırımı utancıyla yüzleşin.” açıklaması, büyük infial yaratmış, ana muhalefet tepki göstermişti.
CHP Sözcüsü Faik Öztırak yapılan değerlendirmede, “Bir sözümüz de, emperyalist tezlere sarılıp bu ülke topraklarında siyaset yaptıklarını zannedenlere.” demiş ve “Ezik siyaset” benzetmesinde bulunmuştu.
Şimdilerde…

CHP’nin bir milletvekili tarafından, ‘Katliam’ suçlamasına yer veren bir açıklamanın şoku yaşandı.
Ana muhalefet;
Zor duruma düştü!
Sözleri nedeniyle…

Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın CHP’den ihraç edilmesi gerektiği düşüncesi de, sosyal medyaya yansıdı.
Resmi arşivlere göre…

Tunceli’de 1937 yılında söz konusu olan mesele, ‘devlete başkaldırıya müdahale’ olarak geçiyor.

Hatta…
Osmanlı Devleti’nin döneminde, 1860’lardan başlayan bir durumdan söz ediliyor ve 930’larla gelişim için devletin; feodal yaşam tarzını ve aşiret sistemini kırmaya çalışan, imar ve iskan hareketi getirmek isteyen, böylece halkını saadete götürecek adımlar ifade ediliyor.
Sarıbal’a gösterilen tepkiler kadar, sözlerini destekleyenler ve beğeni koyanlar olduğunu da ayrıca ifade edelim.