Bursa’ya, uzun yıllar öncesinin vizyonuyla yapılan Reşat Oyal Kültürparkı’nın böyle niteliği ve özelliğine rağmen, ‘Otel’ ve ‘AVM’ için satılacağı iddiasını dahi, duymak nasip oldu. Gazeteciliğin mesleki bir örgütü de, burada kendi yerinin derdindeydi, dün eylemde bulundu.

30 yıldır…

Yerel yönetimleri kaleme alan gazeteci olarak, Reşat Oyal Kültürparkı’nın yıllara dayalı aşınan kimliğinin korunması için farklı dönemlerde radikal yeni düzenleme adımları atıldı.

Tümü;

Sancılı oldu.
Sosyal tesis işletmecileri ve büfecilerden oluşan kiracılar, en başta kaygılıydılar, ama her yeni adım, halk için de olumlu sonuçlar getirdi.
AVM’lere kayan sosyal hayat ve kent parklarının artması, ‘ilk kent parkı’ için de ‘mümkün olduğunca yapılaşmadan soyut olması gerektiği’ düşüncesini daha da güçlendirdi ve özgün ‘yeşil’ kimliğe talebi artırdı.

Şu günlerde;
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Reşat Oyal Kültürparkı’nın yeniden alınacağı yeni süreci başlattı.

Resmi açıklama yapıldı, ama…
Sosyal medya üzerinden ortaya atılan tartışmalarda ise, ilginç öngörü ve iddiaları okumaya başladık.
Korumaya esas;

‘Doğal SİT’ kapsamına rağmen, ‘Otel’ ve ‘AVM’ yapılacağı, bu doğrultuda satış ve imar kararları alınacağını dahi okuduk.
Böyle düşünce, kuşku ve beklentilerin üretildiği sosyal medyaya; bilgi kirliliğinin akıntısına kapılmamak gerekiyor.

Aslında;

Bu adım atılırken…

Onaylı proje ve tahsis kararlarının ihlali, gayri hukuki yerleşimler, ana kimlik ve dokuya tezatlık ve ucube görüntülere el atılmak istendiğini duymuştuk.
Üstelik…
Tüm yapılar, ele alınacak.
Dün…

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD);

Reşat Oyal Kültürparkı’nda kiracısı oldukları yılların sosyal tesisinin sözleşmesinin yenilenmeyeceğini gündeme taşıyan eylemde bulundu.

Bu meseleye odaklanırken…

Bursa Büyükşehir Belediyesi, akşam saatlerinde yazılı bir açıklamada bulundu ve teknik açıklık getirmeye çalıştı.

Söz konusu;

Mesleki sosyal tesis amaçlı yerleşkenin tahliyesine yönelik yazılı bildirim yapıldığı ve alanın, yeni ‘yeşil alan’ kazanımında değerlendirileceği belirtiliyor.
Satırlarda;
Gazetecilere yönelik, ‘susturma, evlerine göz dikme, yersiz, yurtsuz bırakma ve cezalandırma’ iddiasıyla suçlanma, ret ediliyor.
Edinilen bilgiye göre…
Mevcut tüm ticari kapalı ve açık alan kullanımlarının değerlendirilmesi sayesinde, ‘yeşile dönüşüm’ odaklı kararlar alınması öngörülüyor.
Nitekim…
Bitişik;

Bursa Millet Bahçesi’nin yer altı otoparkı ve BursaRay’la ulaşım imkanları dikkate alınarak, açık otoparklara ait alanların aktif yeşil-gezinti alanlarına dönüştürülmesi dahi düşünülüyor.
Üstelik;
Benzer bir radikal düzenlemenin, BursaRay’ın bölgesel depolama merkezi için de geçerli olabileceğinden söz ediliyor.
Dokusal bir hedefle…
Çekirge Caddesi’nde;

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Başkanlık Konutu ve eski ismiyle ‘Çırağan’ olan işdünyası örgütüne tahsisli sosyal tesis de yıkılarak;  “Süleyman Çelebi Külliyesi’ yapılacağı da açıklanmıştı.
Reşat Oyal Kültürparkı’nın geleceği için de, deneyimli bir mimarlık ofisiyle ortak çalışmalara başlandı.
Yeni yılın ilk aylarıyla;

İlkesel uygulama kararları belirlenecek ve takiben mevcut yapılar ve kullanılan diğer açık alanların geleceği tayin edilecek.

Nihai uygulama…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Bursa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayıyla işletilecek.

ÇGD’nin meselesine dönersek…
Nilüfer Belediyesi’nce;

Gazeteciliğin bir diğer mesleki örgütü için de, ilçesinde idari ve sosyal faaliyete imkan sağlayacak yer tahsisi yapabilmesini gündeme getiriyor.