Bursa Valiliği, gece yarısından sonra beklenen etkili kar yağışı tahminleri üzerine, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) koordinasyonuyla yürütülecek eylem planı için bugün olağanüstü toplandı.

Önceleri depremle anılan ve sonraları etkili sel olaylarıyla da dikkati çeken AFAD, karla mücadele için de aktif rol yürütmeye başladı.
Türkiye’nin farklı bölgelerindeki karla mücadele çalışmalarının etkili ve kapsamlı şekilde yürütülmesini sağlayan AFAD, Marmara için de harekete geçti.
Bursa’daki eylem planı için…

Bugün;

Bursa Vali Yardımcısı Serdar Cevheroğlu’nun başkanlığındaki olağanüstü toplantıyla son meteoroljik veriler değerlendirildi ve belirli bir planlamayla uygulanmak üzere, alınacak kararlar ele alındı.

Eylem planı için…
Tüm ilçeleri kapsayan mevcut yapılanma ve imkanları nedeniyle önemli bir rol taşıyacak olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Genel Sekreter Yardımcısı Gazali Şen’le temsil edildi.
Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yalçın Mumcu’nun yönetimindeki AFAD,  devlet ve gerek görülen özel sektör katılımlı önlemlerin yürütülmesi açısından, koordinasyon kurumu olarak, eylem planıyla göreve hazır tutuldu.
Tüm ilçelerde;
Kaymakamlıklarının nezdinde, koordinasyona dayalı olacak ‘İlçe Afet Yönetimi’ faaliyetleri için her an göreve hazır bulunulacak.
Planlamada;

Taşıtlarla yolculuk edenler de, yolda mahsur kalan topluluklar da, zordaki sokak hayvanları da düşünüldü.
Otoyolda;
Ulaşımın durması halinde, bölgesel akaryakıt istasyonları ve dinlenme tesisleri, acil ihtiyaç ve barınmanın yanı sıra, hazırda tutulacak ekiplerle karla mücadele ve sağlık ekiplerinin görevleri için ‘acil müdahale’ çıkış noktaları görevini görecek.
Akaryakıt ve gıda takviyeleri yapılan;

Bu noktalarla…
Bursa Sağlık Müdürlüğü de; acil tıbbi müdahale çalışmalarının yapılabilmesi için 3 paletli ambulansı hazır tutacak.
Kent genelinden kırsala…
Canlıya dokunuşta;
Belediyeler; büyük sorumluluk taşıyacaklar ve Bursa Büyükşehir Belediyesi de, il geneli itibariyle büyük personel ve araç parkıyla itici güç olacak.
Yolda;

Araçlarıyla mahsur kalanlar ve ayrıca akaryakıt ihtiyacı oluşacak vatandaşlar için gıda ve akaryakıt desteği sağlanacak.
Yollarda hayatın durmasına karşı;

Karayolları Genel Müdürlüğü de, otoyol ve şehirlerarası devlet yollarındaki karlı mücadele çalışmaları için yine önemli rol taşıyacak.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, sokaklarda mahsur kalan vatandaş ve her bir canlıya kadar, imkanlarıyla ‘en büyük hazır kıta kurum’ olacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il müdürlüğünün yanı sıra, ilçe müdürlükleri için de önemli sorumluluk bulunuyor.
Bu doğrultuda…
Kırsalda, çiftçilerin durumundan başıboş dolaşan hayvanların yiyecek ihtiyaçlarına kadar, görev tanımlamaları yapıldı.
Haberleşmede;
Erişim sıkıntı yaşanmaması için telekominikasyon firmalarına uyarılar yapılırken, gerektiğinde, mobil baz istasyonları görevlendirilecek.

Bu arada…

Hava ve görüş mesafesi koşullarının elverişli olması durumunda, hava araçlarıyla müdahale de gündeme gelebilecek.

Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yalçın Mumcu’nun yönetimindeki Bursa AFAD, toplumdan gelecek talep ve acil çağrılarla beraber, müdahale ve sevkin koordinasyonunu yürütecek.