Türkiye’nin aya ulaşmaya çalıştığı günümüzde, internet sağlayıcı temel bir kurum olan Türk Telekom, Bursa’nın yerelinde toplumun yakındığı sorun ve beklentilerle tartışılıyor.

Bursa’ya hizmeti konuşurken…

Ulaşımdan çevreye, sağlıktan eğitime, tarımdan kültüre, spordan sanata kadar, farklı alanlar; toplumsal meseleyle gündem oluşturuyor.

Bu gündemde…

Başlıca kentlerden Bursa’da, farklı alanlarla temel ihtiyacı oluşturan ve önemi bulunan internet hizmetleri icraatı, öne çıkmıyor.

Türk Telekom’da;
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin %25 (Hazine ve Maliye Bakanlığı; %25 ve Türkiye Varlık Fonu; %5) hisseye sahip bulunuyor.

Üstelik…

Ortaklık yapısındaki %15 oranındaki hisse, Borsa İstanbul’da yer almasıyla halkın ortaklığını taşıyor.

Böyle gerçeğe rağmen…

Türk Telekom adına;

Bursa’da internet hizmetlerinin boyutu, niteliği, gidişatı, çözüm ve beklentilerine ilişkin yatırım hedefi ve programı bilinmiyor.
İktidar milletvekillerince icraat ve muhalefet millvekillerince kamusal denetimin, sürdürülebilirlikle gündemde tutulması ve kamuoyla istikrarlı ve saydam iletişim kurulması gerektiğini düşünüyoruz.

Sosyal medyada;

İnternet kalitesi ve ücret tarifeleri ile mevcut bağlantılara ilişkin abonelik ve yeni bağlantı talepleri hakkında, sorunlar, eleştiriler yeralıyor.

Kentin merkezi ve yeni planlı yerleşim bölgeleri de dahil olmak üzere, farklı sorun paylaşımları oluyor, cevap aranıyor.
Pandemide…
Uzaktan çalışma ve eğitim yöntemiyle…

İnternet bağlantılarında yaşanan sorunlar, daha da ağırlık kazanırken, teknik bazı kronik sorunlar ve çözümsüzlükler ortaya atılıyor.

Yoğun bağlantı talebinin aynı anda karşılanabilmesinde sorunlar, yeni abonelikler için port ihtiyacı ve fiberoptik abonelikteki tuhaf yatırım ve yeni abonelik politikası, açıklık getirilmeyi bekliyor.
En tuhaf olan…
Yaşadığımız örnekle;

Bursa’nın en planlı ilçesinde oturuyorsunuz, internetin en güçlü ve hızlı bağlantı yöntemi olarak reklam edilen fiberoptike kavuşmanız kolay olmuyor.

Çünkü…

Fiberoptik ana hattın yoldan geçmediği ve 00 metre ötedeki ana kutudan, ancak ‘hat çekim maliyetinin karşılanabilmesi’ koşuluyla mümkün olabileceğinden söz edilmektedir.

Müstakil konut ve apartmanda oturuyorsanız, fiberoptikle internete bağlanmak adeta imkansızlaşıyor.
Böyle anlatırken…

Bursa’da, “İnternet olsun da, yeter ki olsun!” diyerek, yeni abonelik bekleyenler olduğunu da ifade edelim.
Türk Telekom denilince…
Bursa’da;
Türkiye’nin bu önemli ve stratejik kurumunda başmüdürlük yapmış ve Bursa’nın eski milletvekili Mustafa Öztürk, akıllara geliyor.
Öztürk, “Türk Telekom, yabancı yatırımcıya satıldığı ve yönetildiği o dönemiyle büyük kan kaybı yaşadı. Türkiye’nin geleceğini karşılayabilecek boyutta yatırım ve planlaması yoktu.” diyor.

Türk Telekom’dan sonra çekilen;

Arap asıllı yatırımcı dönemine ilişkin, o dönemde kaygı ve öngörülerini, hükümet lideri Recep Tayyip Erdoğan’a anlattığını ve dosya verdiğini söylüyor.
Öztürk, “Göz göre göre, Türk Telekom kan kaybetti. Olması gereken yatırımların yapılmadığı gibi, değerli yerleri de satıldı. İnternet altyapısında, üzerinde de çok durulması gereken meseleler yaşandı.” şeklinde konuşuyor.

Türkiye’de internet hizmetleri ve altyapısın, her alanda çok önemli olduğunu dile getiren Öztürk, “Türk Telekom, altyapıdaki sürdürülebilirlik gücünü kaybetti ve mevcut altyapı da yetersizleşti.” ifadesini kullandı.

Özturk, “Uyarılarımıza rağmen, gelinen son durumun bedelini, yaygın ve nitelikli hizmet bekleyen toplum ödüyor.” görüşünde bulundu.

Bursa’nın milletvekilleri; kamusal icraat ve kamuoyuyla iletişimi açısından, Türk Telekom’u da ajandalarına yazmalılar.

Zira…
Türk Telekom; devletin ve halkın ortağı olan bir büyük kuruluş, ama toplumsal fotoğrafta, Bursa’nın yereliyle soyut görüntü veriyor.