Bursa Valiliği, İzmir’deki depremde can ve mal kaybını artırdığı belirlenen nedenin Bursa’da da yaşanmaması için 17 ilçe belediyesine genelge gönderdi.

İşte; bu gerçek…

Bursa’nın, ‘1. Derece Deprem Bölgesi’ olması ve ‘Risk’ açısından, Bursa Valiliği tarafından kentin ajandasına not edilmiş bulunuyor.

İzmir’deki hasar tespitlerinde…
Ticarethane olarak kullanılan;

Yıkılan veya hasar oluşan binaların bodrum veya zemin katlarında, yapılara ait kolon, kiriş ve deprem perdelerine, ‘yıkım veya kırma’ suretiyle zarar verildiği belirlenmişti.

Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın imzasıyla;
17 ilçe belediyesine gönderdiği genelgeyle benzeri durumun, Bursa’da da ‘olup olmadığı’ ve ‘varsa, gereğinin yapılması’ istemiyle ‘teknik çalışma’ talimatında bulundu.

Kaymakamlıklar gözetiminde...

Tespit ve gereğine konu olarak;
Genelgeyle “Market, oto galerisi, kafeterya, lokanta, düğün salonu, mobilya showroom ve benzeri işyerleri’ örnekleniyor.

Teknik takip talimatında; “Bu nedenle, olası bir deprem durumunda İlimizde de can ve mal güvenliği kayıplarını önlemek’ amacı vurgulanıyor.

Hasar veya zarar tespiti açısından…
Her türlü güvenlik ve teknik tedbirlerin ivedilikle alınması ve sonucu için de, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nin bilgilendirilmesi isteniyor.
İzmir’deki depremle özellikle yaygın market zincirleri, mobilya ve beyaz eşya mağazalarının bulunduğu yapılar, gündeme gelmişti..
Deprem riskine karşı…
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, genelgeyle ilgili çalışmaların hassasiyetle yapılmasını önemsiyor ve ilçe belediyeleriyle diyalog içerisinde bulunuyor.
Bursa Valiliği’nin genelgesi için ilk adımı atanın da, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan olduğunu öğrendik.
Sertaslan, kurumsal personel koşulları ve zaman açısından, Şimşek’in gündeme getirdiği öneriyi de destekledi.
Sahadaki gözlem ve tespitler için oluşturulacak ekiplerde, iş edinme arayışındaki mimarlardan yararlanılması öngörülüyor.

İlk adımın; Gemlik’ten gelmesinin ardından, Nilüfer Belediyesi’nin de, fiilen bir çalışma başlatmayı programa aldığını öğrendik.

Elbette ki…

Her deprem;

Olası yeni depremler ve potansiyel riskine karşı, İzmir’de yaşanan da, Bursa’nın valiliğince kenti için deneyim oldu, önlem için genelgeye taşındı.