Kurban Bayramı'nın ilk günü 20 Temmuz'da idrak edilecek. Kurban kesme ibadetinin yerine getirileceği bu bayramda da eller semaya açılacak, dualar edilecek ve namaz kılınacak. Hal böyle olunca; vatandaşlar kendi yaşadıkları iller için "Bayram namazı saat kaçta?" sorusuna yanıt arıyor. 

BURSA BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?

Bursa bayram namazı saati şu şekilde;

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı Bursa bayram namazı saati: 06:25

İLÇE İLÇE NAMAZ VAKİTLERİ

GEMLİK bayram namazı saati = 06:24

HARMANCIK bayram namazı saati = 06:26

İNEGÖL bayram namazı saati = 06:23

İZNİK bayram namazı saati = 06:22

KARACABEY bayram namazı saati = 06:28

KELES bayram namazı saati = 06:25

KESTEL bayram namazı saati = 06:24

MUDANYA bayram namazı saati = 06:25

MUSTAFAKEMALPAŞA bayram namazı saati = 06:28

ORHANELİ bayram namazı saati = 06:26

ORHANGAZİ bayram namazı saati = 06:23

YENİŞEHİR bayram namazı saati = 06:22

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazları vâciptir.

İki bayram namazı vardır: Biri, Ramazan Bayramı namazı, diğeri de Kurban Bayramı namazıdır.

Bayram namazlarının vakti, güneşin doğmasından takriben 45 dakika sonra başlayıp kaba kuşluğa kadardır.

Bayram namazları ikişer rek'attir ve cemâatle kılınır. "Niyet ettim Allah rızası için bayram namazı kılmaya uydum imama" diye niyet edilir. Aynen sabah namazının farzı gibi olup, fazla olarak her rek'atte üçer tekbîr vardır. Üçü, birinci rek'atte Sübhâneke'den sonra Fâti- ha'dan evvel; üçü de ikinci rek'atte kırâatten; (sûre veya üç âyetten) sonradır. Bu altı tekbîr vâciptir. Her iki rek'atin rükû tekbîrleri de vâcip olan tekbîrlere yakın olduğun- dan vâciptir. İftitâh tekbîri her namazda olduğu gibi bay- ram namazlarında da farzdır. Diğer tekbîrler sünnettir.

Bayram namazlarında hutbe, namazdan sonra oku- nur. Ramazan bayramında sadaka-i fıtır yani fitre- den, kurban bayramında da kurbandan bahsedilir.

Kurban bayramının arefe günü sabah namazından, dördüncü günün ikindi namazına kadar 23 vakit namazda, farzdan sonra teşrik tekbîri okumak vâciptir.

Teşrik tekbîri şöyledir:

Allâhü Ekber Allâhü Ekber. Lâ ilâhe İllallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd.

Bu tekbîri her mükellef kadın ve erkeğin, -Namazı ister cemâatle ister tek başına kılsın, ister müsâfir, ister mukim olsun- farzın selamından sonra hemen okuma- ları vâciptir.

KURBAN NE ZAMANA KADAR KESİLİR?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).