Bursa Büyükşehir Belediyesi, pandemi dönemine rağmen, kentsel uygulamalarına esas oluşturmak üzere, ‘bilimsel bakış ve düşünceye açık’ yeni bir yarışmayı daha bugün ilan etti.

Kentin yaşam alanlarında;

Halk tarafından, farklı ihtiyaç ve işlevler için kullanılan ve ‘kent mobilyası’ olarak bilinen uygulamaların yeni uyarlamaları, yarışmayla elde edilecek.

Kamu İhale Kanunu’na dayalı ve Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışma Yönetmeliği’ne dayalı süreç yürütülecek.

Yurt dışındaki örneklerde;
Bir düşünce ve tasarım dehası, sanat eseri olarak yorumlanan kent mobilyaları kavramı, Bursa için de yürütülecek.

Elde edilecek eserler;

Bulvarlar, park ve meydanlar ile yaya yolları ve diğer belirli kentsel noktalarda uygulanmak üzere, değerlendirilecek.

Bursa’daki uygulama için….
Oturma Elemanı, Aydınlatma Elemanları (Bollard ve Yüksek Aydınlatma), Atık Birimleri (Çöp Kutusu ve Geri Dönüşüm Kutusu), Bilgilendirme ve Yönlendirme Elemanları (Yayalara Yönelik Bilgi Panosu, Şehir Haritası ve Yönlendirme Levhası), Sınır Elemanları (Korkuluk ve Park Stoperi), Saksı Birimi, başlıkları belirlendi.

Yarışmaya…

Üniversitelerin, ‘Endüstri Ürünleri Tasarımı’, ‘Endüstriyel Tasarım’, ‘Endüstriyel Tasarım Mühendisliği’, ‘Mimarlık’, ‘Şehir ve Bölge Planlama’, ‘İçmimarlık’ ve ‘Peyzaj Mimarlığı’ mezunları katılabilecekler.

Bursa Büyükşehir Belediyesi;

Dereceye gireceklere para ödüllendirmesinde bulunacak, ‘Birinci’ seçilecek eserin sahibine, 100 bin TL ödül verilecek.
Danışman ve asil jüri üyeliklerinde, farklı üniversitelerden akademisyenler ve meslek odası başkanları görev yapacak.
Yarışmaya katılımın takvimi bugün itibariyle başlarken, son başvuru tarihi ise, 22 Eylül 2021 olarak belirlendi.

Pandemi dönemine rağmen…
Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentsel uygulamalar için daha önce de Tarihi Hanlar Bölgesi’nin açığa çıkarılması ile Atatürk Spor Salonu ve Çevresi’ne ilişkin, ‘kentsel tasarım’ yarışmaları gerçekleştirmişti.
Bu arada…
Cumhuriyet Caddesi’ndeki ‘Kitap Okuyan Kız Heykeli’nin kaldırıldığı gerekçesiyle cinsel anlamlar da yüklenen eleştirile ve ithamlar olmuştu, ancak heykel; anlamı itibariyle Şehir Kütüphanesi’nin önüne konulmuştu.
Birkaç yıl öncesine ait nakil konusu...

Art niyetli ve yanı sıra siyasi anlam yüklenen eleştirel düşüncelerle ‘yeni mesele’ gibi, sosyal medyada görülmeye de devam edilebiliyor.
Böyle bir durum…
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından, geçtiğimiz günlerde tepkiyle karşılanmıştı.
Aktaş, kültür ve sanata önem veren, uygulamaları için beklentiler doğrultusunda, bilimsel yarışmalar düzenleyen olduklarına dikkati çekmişti.