Türkiye’de deprem riskine karşı, nelerin yapılabileceğine kafa yorulurken, TBMM çatısı altında, hükümete uygulanması için önerilecek yeni bir yöntemi daha bilgi edindik.

Yıkıcı afet meselesi…
Özellikle;
Marmara Depremi’nden sonra, istikrarlı şekilde gündemde tutulmaya başlandı, farklı başlıklara taşındı, çözümler üretilmeye çalışıldı.
köklü çözüm görülen kentsel dönüşümün mevzuatı ve diğer imar mevzuatı ise, istikarlı bir mevzuata, tam anlamıyla oturtulamadı.

TBMM Genel Kurulu’nda oluşturulan…

‘Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’, iyi çalışıyor.

1.Derece Deprem Kuşağı’nın kenti Bursa’dan, AK Parti’li milletvekili Ahmet Kılıç da, komisyonda görev alıyor.
Kılıç, Bursa’nın güçlü refleksini, kendisine aktarılan çözümsel önerileriyle beraber, komisyona taşımaya devam ediyor.
İzmir’deki depremde…

Binalardaki taşıyıcı sistemlerin, işyerlerinde alan elde etmek için kırılması; hasar ve yıkıma,  can ve mal kaybına neden olmuştu.
‘Deprem’ komisyonu…
Bu duruma karşı;
Meclise ve dolayısıyla hükümete sunulacak raporda, önlemsel bir uygulamaya da yer verecek.
Konut ve işyeri amaçlı binaların, ‘3 yılda 1 kez teknik muayeneden geçirilmesi’ öngörülüyor.

Böyle bir periyotuk teknik muayene, lastik tekerlekli tüm araçlar için 2 yılda 1 kez yürütülüyor ve aynı periyoduk denetim, binalar için öneriliyor.
Bu sayede…
Özellikle;
İşyerlerinde, binaların kolon ve kiriş gibi taşıyıcı sistemlerine, ‘yıkmak suretiyle zarar verilip verilmediği’ kontrol edilmiş olacak.
‘Deprem’ komisyonu üyelerini kutluyoruz.
Bu alanda pekçok ve farklı katmanla saatler süren görüşmeler, teknik toplantılar ve değerlendirmeler yapılıyor.
Bu arada…
Çevre ve Şehircılık Bakanlığı’nca, ‘Bina Kimlik Sistemi ve Bina Muayane Sistemi’ adıyla bir çalışma yürüttüğünü de duyduk.

Tüm bunlar…
Binaların, temelde taşıyıcı sistemlerinin gözetilmesiyle beraber, geneli itibariyle ‘onaylanmış ruhsat ve ruhsat eklerine uyulup uyulmadığına ilişkin veri tabanı oluşturacak’ oluşturacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da, imarda deneyimli Murat Uşun’un yönetiminde ‘Deprem Riski Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’nı kurduğunu da, özellikle hatırlatalım.

Dün…

‘Deprem Haftası’ nedeniyle;

Bursa’da, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı, Bursa İl Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü’nün bilgilendirmesine katıldık.

AFAD Bursa İl Müdürü Yalçın Mumcu ve tüm takım arkadaşlarının deneyiminin ve başarısının yüksek olduğu, devletin yüksek katları da biliyor.

Güçlü merkez ve teşkilat yapısıyla…
Ankara’dan koordinasyonla tüm büyük depremler için öncelikle görevlendirilen ve dış saha yönetimi koordinasyonluğu da verilen AFAD Bursa, haliyle en başta Güney Marmara’ya güven veriyor.
Anlatıldığı üzere…
Türkiye’nin, önceleri telaş ve dışa yardım çağrılarıyla yürüttüğü afet sonrasına ait çalışmalar, artık gönüllü  kuruşlara koordinasyon göreviyle beraber AFAD’ın çatısı altında bulunuyor.
Üstelik…
Afetin türlerine karşı, artık öncesiyle devletin kurumsal ve özel sektör katılımı ile vatandaşın bireysel ve toplumsal hazırlığı da teşkilatlandırıldı.

Son yıllarda, deprem başta olmak üzere yaşanan afetlere sonradan müdahalelerde, öncesiyle yapılan hazırlıkların faydası ve sonuçları görüldü.
Bursa’da, özel sektör ve sivil toplum örgütleri ile vatandaşların bireysel katılımına acil müdahale ve ilk yardım eğitimleri verilirken, 550 dolayında da göreve her an hazır ‘AFAD Gönüllüsü’ var.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak da, deprem gerçeğini dün yazılı açıklamayla gündeme getirdi.

Albayrak, deprem gerçeğinin sözde kalmadan, özellikle güçlü bir mevzuat, hukuk altyapısına, somut ve hızlı adımlara ihtiyacı vurguladı.