‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ Bursa’nın tanıtımı ve işbirliği için başkentine gidilen Sırbistan’da, Bursa’ya kentsel övgülerde bulunuldu. Bu buluşma, Bursa’nın kentsel daha büyük, yeni hedefi ve Bosna halkı için de önem taşıyor.
Avrupa’nın stratejik coğrafyalarından Sırbistan’a düzenlenen ‘tanıtım ve işbirliği’ programı, farklı alanlarıyla kültürel ve ekonomi işbirliğini geliştirme ve bu bağları güçlendirme döngüsü hedefliyor.
Sırbistan ve Belgrad temasları;
Turizmde küresel destinasyonu olmasının da etkisiyle Bursa için sektörel tecrübe ve açılım süreci oluşturuyor.
Sırbistan’ın 2.büyük şehri Novi Sad’ın bu yıl ‘Avrupa Kültür Başkenti’ olması ve Bursa’ya köprünün bulunması da, ziyaretin önemini artırıyor.
Bursa’nın turizmle beraber, ‘Avrupa Kültür Başkenti’ hedefini de dikkate alırsak, Sırbistan’la ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlü diyalog kurulması, bu ülkedeki Bosna-Hersek politikası için de olumlu olacaktır.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, düzenledikleri kentsel tanıtım buluşmasında, “Gastronomiden tarihi ve kültürel mirasa ve doğal zenginliklere kadar pek çok değere sahibiz. Bizim, zaten Novi Pazar şehri ile ilişkilerimiz var.” demesiyle de kentsel potansiyeli ve karşılıklı diyalogu ortaya koyuyor.

Gelinen;

Sırbistan için…

Aktaş, “Burada film gösterimi, sergiler ve konuşmalarla anlatabildiklerimiz Bursa’nın sadece kısa bir özeti...” ifadesini kullanıyordu.
Bursa’nın çifte hedefi…
Türkiye’den giden heyetle;

Güçlü şekilde vurgulanıyor.

Bursa’nın Sırbistan’daki fotoğrafında, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da var.

Zira…
Geçtiğimiz günlerde Bursa’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kurumsal tüm imkanlarla kentin arkasında olduklarını vurgulamıştı.
‘Türk Dünyası Kültür Başkentliği’ uygulaması ve kurumsallığını sağlayan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da, heyette yer alıyor.
Bu programa katılan;
AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in, özellikle TBMM Türkiye-Sırbistan Parlamentolararası Dostluk Grubu’na başkanlık  görevini yürüttüğünü de dikkate alırsak, ulusal meclis de Bursa’nın heyetine güç veriyor.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Kamil Özer ile Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı ve BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak’un da, bazı işinsanlarıyla beraber heyette olduklarını ayrıca ifade edelim.

Tüm bunları anlatırken…
Dünkü durakta;
Belgrad Belediyesi vardı!

Belgrad Belediye Başkanı Prof. Dr. Zoran Radojiciç, Bursa’ya övgüleriyle dikkati çekiyordu.

Onlar;

Bursa’yı, ziyareti nasıl anlattı?
Kurumsal açıklamayla;

Radojiciç, konuk edilen heyet ve programı nedeniyle Bursa’yla kültürel ve tarihi anlamda çok önemli bir kentsel işbirliğini vurguluyor.

Bursa’nın kültürel değerlerine işaret eden Radojiciç, bu doğrultuda ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ unvanı aldığına da işaret ediyor.
Türkiye’nin yerel yönetimleriyle işbirliğini gündeme taşınırken, özellikle Bursa’yla işbirliğine odaklanılıyor.
Radojiciç, Bursa'nın büyük ihracatçı kent özelliğinden söz ederken, kuruluşlarıyla Sırbistan’da yatırım yapabilecek potansiyeli vurguluyor.
Bu doğrultuda…

Bursa’yla turizm, kültür ve sanat alanlarında olduğu kadar, ayrıca ticari işbirliği fırsatlarının bulunduğuna da dikkati çekiyor.
Kültürel, sanatsal etkinlerle…

İki ülke ve kent toplumları arasındaki yakınlaşmaların gelişeceği ve ilişkilerin de güçleneceği, ortak nokta olarak öne çıkıyor.
Belgrad Belediye Başkanı Prof. Dr. Zoran Radojiciç, 2 ülke cumhurbaşkanlarının aralarındaki diyaloğun, ikili ilişkileri farklı alanlarda olumlu etkilediğine de işaret ediyor.

Bu nedenle…
Bursa’yla örneklendiği üzere, ülkeler arası işbirliğinin yerel düzeyde olabilmesi ve devamlılığı da ifade ediliyor.
Nitekim…
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve TBMM Türkiye-Sırbistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Dr. Mustafa Esgin de, ülkeler arası ilişkiler açısından, ortam mesajlar paylaştılar.