Başkan Aktaş'ın açıklamalarından satır başları:

Geçtiğimiz yılın aralık ayında dünya geneline yayılmaya başlayan (covid-19) koronavirüsü ile mart ayından bu yana ülke olarak mücadele ediyoruz.

Covıd-19 pandemisi hepimizi çok etkiledi. Hepimizin günlük hayatı, iş yaşamı adeta büyük bir değişim geçirdi. Ancak, yaklaşık 3 aylık süreçte, türkiye çok iyi bir süreç yönetimiyle diğer ülkeler arasında öne çıkan ülkelerden biri oldu. Şu anda dünya geneline baktığımızda; 6 milyonu aşan vakanın yaklaşık 376 bini ölümle sonuçlandı. Ülkemizde ise 2 milyonu aşan test sonucu yaklaşık 166 bin vaka belirlendi. Ne yazık ki bu süreçte 4585 vatandaşımızı koronavirüs sebebiyle kaybettik. Bu vesileyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

Yine bu süreçte yaklaşık 130 bin vatandaşımız hastalığı atlatarak sağlığına kavuştu. Sağlık Bakanlığımızın her gün açıkladığı veriler doğrultusunda, salgının kontrol altına alındığını söyleyebiliriz. Nitekim cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da açıkladığı gibi 1 haziran itibariyle ‘yeni normal’ diye tabir ettiğimiz kontrollü normalleşme sürecine adım attık. Ancak tabii ki tamamiyle atlatılmış bir süreç olmadığı için tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor. Yine sayın cumhurbaşkanımızın tabiriyle bu yeni süreçte “2m 1t” kuralını asla ihmal etmememiz gerekiyor. “2m 1t” yani maske, mesafe ve temizlik kuralına uymaya devam edeceğiz.

ERKEN UMUT, TEDBİRLERİ ÖNEMSİZ KILMASIN

Sağlık Bakanımız Dr Fahrettin Koca’nın da özellikle belirttiği gibi “erken umut, tedbirleri önemsiz kılmasın. hala binlerce doktor ve sağlık personelimizin evlerine döndüklerinde çocuklarına sarılamadıklarını unutmayalım. risk hala dolaşımda…” Dolayısıyla bu yeni süreçte maske, mesafe ve temizlik ile virüsün bulaşımını engellemek bizim elimizde. Çünkü bu virüse karşı etkili bir aşı veya ilaç hala bulunmuş değil…

Yeri gelmişken bu süreçte çok üstün bir efor sarf eden, her türlü bulaş riskine rağmen gece gündüz demeden virüsle mücadele eden sağlık ordumuz başta olmak üzere devletimizin ilgili tüm birimlerine özellikle teşekkür ediyorum. Sözlerimin başında da belirttiğim gibi ülkemizde iyi bir süreç yönetimi gerçekleşti. Bu başarı devletimizin ve milletimizin kararlılığıyla gerçekleşmiştir. Dolayısıyla kurallara uyan her bir vatandaşımız özel bir teşekkürü hak ediyor…

Biz Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu süreçte cumhurbaşkanlığımız ve sağlık bakanlığımız öncülüğünde, valilik ve kaymakamlıklarımızla koordineli bir şekilde covıd-19 salgını ile mücadele çalışmalarımızı yürüttük, yürütmeye de devam ediyoruz. Bu süreçte belediyelerin üzerindeki sorumluluk ve yük çok arttı. Sokak dezenfeksiyonundan, sosyal mesafenin korunmasının sağlanmasına, dezavantajlı grupların desteklenmesinden sokakta sahipsiz yaşayan hayvanlara kadar mücadelenin her aşamasında önemli roller üstlendik.

Salgın nedeniyle sokağa çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlar, engelliler ve kronik rahatsızlığı bulunanlara her gün sıcak yemek desteği verdik. İlaç ve hijyen maddeleri başta olmak üzere tüm gereksinimlerini karşılamaya çalıştık. BUSMEK bünyesinde günlük 10 bin kapasiteli maske üretimi yapıp dağıtımını gerçekleştirdik. Sokaklar, resmi kurumlar ve kamusal alanları sürekli dezenfekte ettik. Vatandaşların bu süreçte sosyal izolasyonlarını sağlamaları için evde kalmaları ile ilgili sürekli uyarılar yaptık.

Evde kalmayı teşvik etmek amacıyla internet ve sosyal medya üzerinden bilgilendirme, kültürel programlar, eğlence ve destek uygulamaları yürüttük. Vatandaşlarımıza sosyal ve psikolojik destek sunabilmek için telefon destek hatları açtık. AKOM belediye birimleri koordinasyon kurulu oluşturuldu ve tüm süreç takip edilerek koordinasyon sağlandı. GToplu ulaşım araçları ve durak alanlarında dezenfekte çalışmaları yaptı. Belediye hizmet binaları ve müzeler, camiler, türbeler, çarşılar, hanlar, semt pazarları, terminal, okullar ve diğer kamu binaları, dezenfekte çalışmaları yaptık.

Planlı etkinlikler, toplantılar, konferanslar, eğitim kursları, akademiler, gençlik kampı, sergi, sinema, tiyatro, kış sporları ve diğer tüm etkinlikler iptal edildi. Sosyal mesafe sağlanması gereken ve kullanım engellemesi için ortak alanlardaki banklar kaldırıldı.

BUSKİ KESİNTİLERİ KALDIRDI, SAYAÇ OKUMA BAŞLIYOR

Fahiş fiyat uygulayan fırsatçılara zabıtamız tarafından denetimler yapıldı. Belediyenin ve iştiraklerin kiracısı işletmelerden süreç zarfında kira alınmaması kararı aldık.

BUSKİ tarafından su kesintileri geçici olarak kaldırıldı. Ayrıca nisan ayında endeks okumayı durdurarak ocak-şubat-mart ayı faturalarının ortalamasını aldık ve %50’sini geçici olarak faturalandırdık.

BUSKİ bu ay itibariyle sayaç okumaya başlayacak.

BUSKİ, mesken grubu abonelerin su tüketim miktarı 15 metreküpü aşması halinde, aşan miktarı ikiye bölerek temmuz ve ağustos ayı faturalarına yansıtacak. Bunun yanında bu ay yapılacak sayaç okumada, ilk üç aylık ortalama değerler baz alındığı için nisan ve mayıs aylarında tüketimleri daha az olduğu saptanan abonelere, ödedikleri fazla tutar için mahsuplaşma/ iade yapılacak.

Sağlık personeline ücretsiz ulaşım ve otopark kullanım imkânı sağlandı. ilçeler ve yeşil otobüslerde de bu uygulama gerçekleşti. Büyükşehir ve iştiraklerinde çalışan personele genelgelere uygun idari izinler kullandırıldı. Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin faaliyetin durdurulmasına ilişkin gerekli denetim ve kontroller yapıldı. Kütüphaneler, müzeler, sosyal tesisler tedbiren geçici olarak kapatıldı.  Zorunlu olmayan tören ve açılış organizasyonları iptal ettik. Milli törenler kısıtlı sayıda katılım ile gerçekleştirildi. Büyükşehir belediye meclis toplantıları gerekli önlemler alınarak yapıldı. İlçe belediye başkanları ile toplantılar yapıldı, kararlar doğrultusunda koordinasyon kurulu ortak çalışmalar yürüttü.

Budo seferleri tamamen durduruldu. Genelge doğrultusunda toplu ulaşım araçlarında sefer başına en fazla %50 oranında doluluk oranı ile hizmet verildi. BUDO ve BBBUS'’ta mesafeli koltuk uygulaması ile yolcu sayısı yarı yarıya azaltıldı. Hayvanat bahçesi ziyaretçi kabulüne geçici olarak ara verildi. uzaktan erişimle kameralar tarafından vatandaşlarımız dijital ziyarette bulundular. Barınma evinde kalan misafirler karantina uygulamasına tabi tutulup, dezenfekte ve sağlık işleri aksatılmadan yürütüldü.

Fomara reyhan yurdu evsizlere ayrılırken, görükle tügva yurdu sağlık çalışanlarına tahsis edildi. Şehir kütüphanemizin dijital arşivinde yer alan 22.000 kitap uzaktan okuyucuların hizmetine sunulurken, evde kalan vatandaşlarımıza da her gün ortalama 200 kitap okumaları için gönderildi.

Trafik lambaları ve kavşaklarda yapılan uygulama ile “evde kal” görselleri konuldu. Bursa’mızın değerleri üzerine online bilgi yarışmaları yapıldı. Abonman kartlarındaki, ‘kullanılmayan gün sayısı kadar’ kartlara yüklendi. 17 ilçedeki büyükşehir belediyesi’nin sorumluluğunda bulunan 73 park, ziyaretçi girişine kapatıldı.

Virüse karşı koruyucu elbise ve kasklar giyen ekipler tarafından her gün 100’e yakın sağlık merkezinden ‘bluetooth’lu tartılar kullanılarak’ alınan 10 tona yakın atık, yine çok hassas bir şekilde bertaraf edildi. Evde kalan vatandaşlarımızın yapabileceği egzersiz videoları ile vatandaşlarımızın vücutlarını zinde tutmalarını hedefledik. Bu süreçte mağduriyet yaşayan işletmelerimize yönelik olarak; genelge kapsamında, süreç boyunca kiralarının iptali için çalışmalar yaptık. bununla birlikte ilan ve reklam vergileri ile gerekli çalışmaları yürüttük. Süreç başından itibaren alo 153, beyaz masa ve bbb santralimize 239.313 çağrı geldi.

Bu taleplerin incelenmesi neticesinde;

87.978 haneye gıda kolisi verdik.

50.580 haneye hijyen kolisi verdik.

46.704 haneye pazar filesi ile meyve sebze dağıtımı yaptık.

Toplamda 185.562 aileye ulaşarak ihtiyaçlarını gidermeye çalıştık.

96.664 kişiye sıcak yemek dağıttık.

1.440.000 ekmek dağıtımı gerçekleşti.

60 yaş üstü 13.150 vatandaşımızla iletişime geçtik. taleplerini aldık ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık.

39.769 evde bakım temizlik kiti ihtiyacı karşıladık.

5.928 ambulansla nakil gerçekleşti.

200.250 adet maske üretip dağıttık.

54.470 eldiven dağıtımı yaptık.

30.580 hijyen kolisi dağıttık.

483 market – eczane alışverişi gerçekleşti

233 fahiş fiyat denetimi yapıldı.

355 maaş çekim talebi karşılandı.

BUSKİ 952 kapıda su kartı yüklemesi yaptı.

Gelen talep doğrultusunda 827 cadde ve yol yıkama yapıldı.

Bu süreçte 28 kilometrelik güzergâhta 80 bin ton asfalt çalışması gerçekleştirdik…


BURSA'NIN PANDEMİ SONRASI 4 AYLIK EYLEM PLANI

Evet, artık yeni bir sürece girdik… Kontrollü normalleşme süreci dediğimiz bu süreçte sayın cumhurbaşkanımızın dediği gibi, yaşadığımız kayıpların hepsini inşaallah kısa sürede ziyadesiyle geri alacağız. Ülke ve millet olarak birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi, dayanışmamızı güçlü tuttuğumuz müddetçe rabb'im bizlerin önünde nice kapılar açacaktır… Biz bu sürecin vatandaşlarımız için daha da kolay atlatılması noktasında bir eylem planı hazırladık. 4 aylık bir süreci kapsayan bu eylem planı, hizmet yürüttüğümüz alanlarda vatandaşlarımız ve çalışanlarımızın koruma ve korunmalarını esas almaktadır. Sağlık Bakanlığının yayınladığı rehberler doğrultusunda birimlerimizce hazırlanan planda 188 eylem bulunuyor.

Eylem planı kapsamında;

Covid-19'un yerel ekonomik etkisini yumuşatmaya yönelik olarak “yerel ekonomik gelişim şube müdürlüğü”nün kurulmasını sağlayacağız.Bu birim marifeti ile kentimizde istihdamın sürdürülebilir olmasını destekleyeceğiz. Besob, Btso ve Bebka gibi konunun asıl muhatapları ile yeni istihdam alanlarının oluşturulması ve covid-19 süreci gibi durumlarda, esnafın daha dirençli olmasına yönelik faaliyetler yürüteceğiz. Örneğin esnafımızın e-ticaret ile faaliyet yürütmesi için altyapı desteğinde bulunacağız…

BURSA FOTOFEST ONLİNE OLACAK

Kentimizin önemli uluslararası etkinliklerinden biri olan Bursa Fotofest'i, sanatçıların ulaşım problemi ve ortamdaki pandemi riski nedeni ile festivalimiz online olarak gerçekleştirilecek.

KAMERALI SOSYAL MESAFE KORUMASI

Yoğun olarak kullanılan yaya koridorlarında kameralar kanalıyla yoğunluk ölçümleri yapıp sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirler alıp uygulayacağız.

TOPLU ULAŞIM

Yeni normalleşme sürecinde toplu ulaşımın nasıl olacağı?

Gölyazı, Mudanya kordon boyu gibi noktalar başta olmak üzere farklı noktalarda bisiklet kullanımını öne çıkaracak uygulamaları hayata geçireceğiz.

Park ve mesire alanlarında kontrollü giriş ve anons sistemi uygulaması yapılacak.

Spor faaliyetleri yapılan spor aletleri sosyal mesafeli olarak yeniden düzenlenerek kontrollü kullanımı sağlanacak.

PARKLAR MESAFE KURALINA GÖRE YENİDEN DÜZENLENECEK

Kent parklarında yürüyüş yolları ve oturma alanları sosyal mesafe kuralına göre yeniden düzenlenerek alan işaretlemeleri yapılacak.

Plajlarda sosyal mesafeyi koruyacak alan işaretlemeleri yapılacak.

Uygun olan alanlarda, şerit daraltma yapılarak yaya koridoru genişletilecek.

TOPLU ULAŞIMDA ÖDEME SİSTEMİ

Metroda, otobüslerde, otoparklarda qr kodlu ödeme sistemine geçilecek. Bu sistem, pilot olarak hayvanat bahçesinde, temmuz ayında bursarayda, eylül ayında otobüslerde hayata geçecek.

HAYVANAT BAHÇESİNDE MAKSİMUM BİN KİŞİ BULUNACAK


Hayvanat bahçesinde maksimum 1.000 kişi bulunacak şekilde turnike sistemi ile kontrollü giriş uygulaması yapacağız

Bireysel sporlardan başlamak üzere spor branşlarında kontrollü hizmetlere başlayacağız.

SOSYAL TESİSLERDE TEK KULLANIMLIK A4 MENÜ

Burfaş kontrollü normalleşme için örnek tesis uygulamasına geçecek. qr kodlu menüler, tek kullanımlık a4 menü hazırlanacak, tek kullanımlık plastik çatal kaşık seti hizmete sunulacak.

ONLİNE BUSMEK KURSU

BUSMEK ve LGS kursları online verilecek.

Bakanlığın eğitime başlama bildirimi doğrultusunda, mesafe ve maske kullanımı ile eğitime başlanacak. o zamana kadar uzaktan eğitime devam edilerek, online denemelerle öğrenciler sınavlara hazırlanacak.

Fide-fidan destekleri başta olmak üzere çiftçimizi, üreticilerimizi rahatlatacak tarımsal desteklerin sürdürülmesini sağlayacağız.

Millet kıraathaneleri ve gençlik merkezinin kontrollü olarak hizmetlere başlamasını sağlayacağız.

İHTİYAÇLARA GÖRE PLAN REVİZE EDİLECEK

4 aylık dönemde uygulanacak bu eylem planı bakanlığın yayınlayacağı rehber ve ihtiyaçlar doğrultusunda revize edilecek.

Pandemi sürecindeki bu eylem planı ile bursa kontrollü normalleşme ile "yeni normale" hazırlanmış olacaktır.

'BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZDEN ÖDÜN VERMEYECEĞİZ'

Değerli hemşehrilerim;

2020 yılı hayatımızın akışının bambaşka bir hale büründüğü bir tecrübeler yılı olacak gibi… Ama birlik ve beraberliğimizden ödün vermeyeceğiz. Kardeşlik ve dayanışma duygularımızı güçlü tutacağız. İnanıyoruz ki aydınlık bir gelecek bizleri bekliyor…