Ama belediye başkanı da, bir başka belgeyle cevabını verdi.

‘Gri Pasaport’ olarak bilinen;
‘Hizmet Pasaportu’;
Resmi kurumların nezdinde, yurt dışında yürütülecek görev ve temsilde geçerli olmak üzere, sivillere veriliyor ve vize muafiyeti sağlıyor.
Bu uygulama;
Belediyelerce, sosyal ve kültürel dernekler ile 3-5 yıl öncesine kadar hayli yaygın kullandırılıyordu.
Güneydoğu ve Doğu’dan bazı belediyelerce düzenlenen programlarla ilticaların gerçekleştiğine ilişkin görüş doğrultusunda, kısıtlama getirilmişti.
Önceleri 6 ay süreyle geçerli tutulan gri pasaportlar, sonralarıyla beyan ve izne dayalı etkinliğin günleri, haftasıyla sınırlı tutuluyor.
Gelinen bu duruma rağmen…
Geçtiğimiz günlerde, yine gri pasaport yöntemiyle ve üstelik “Avrupa’ya adam kaçırıldığı” iddiasıyla mesele yeniden ortaya atıldı.
Belediyeler gündemdeydi!
Habertürk’te Sevilay Yılman’ın kaleme aldığı ve “Skandalın boyutları çok büyük” ibaresini kullandığı yazıda, Bursa’nın bir büyük belediyesi de vardı.

Yıldırım Belediyesi de, “Belediye eliyle insan kaçaklığı mı gerçekleşti?” sorusu içerisine katılıyordu.
…Ve!
İddiaya ilişkin belgeye göre;
Bingöl’ün Bursa’daki hemşeri derneğinden 51 kişi ve belediye adına 5 kişi olmak üzere, toplam 56 kişinin gri pasaport alabilmesini sağlayacak görevlendirme için meclisten onay talep ediliyordu.
Geçen yılın ilk ayına ait yurt dışı programının tüm masraflarının da, davet eden tarafından karşılanacağı belirtiliyor.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a sorduğumuzda, kamuoyuna aktarılan bilginin, belediyesi adına doğruyu yansıtmadığını vurguluyor.

Söylediklerinin ispatı için…
Kendisi de, belge gösterdi.
Öncelikle…
Gazete köşesiyle iddiaya dayanak gösterilen belgenin, meclise sevk edilecek gündem maddeleri yazısı olduğuna dikkati çekiyor.
Paylaştığı belge…
Meclis karar tutanağı!
Sözü edilen yurt dışına ait programının, tüm masrafları, Ali İhsan Topçular adlı işinsanı tarafından karşılanacak olsa da, ‘meclis gündeminden çekildiğini ve bu doğrultuda karara bağlanmadığı’ belirtiliyor.
Bursa’nın CHP’li milletvekili;
TBMM İçişleri Komisyon Üyesi Erkan Aydın, belediyelerce alınması sağlanan gri pasaport tartışmalarını gündeme taşırken, açıklamasındaki belediyeler arasında, Yıldırım Belediyesi bulunmuyordu.
Böylece…
Bursa, meselenin içinde yok!