Bursa’da, koronavirüs aşısı yapılanların sayısının, neden ‘düşük’ gözüktüğünü kaleme almıştık. Böyle bir tabloyu ilginçti, ama cevaben, başka ilginç durumla karşılaştık.

Aşılamaya ait…

Veriler, ilk açıklandığında;
3.1 milyonluk Bursa’da…

39.470 kişi aşılanmıştı.
2.5 milyonluk Antalya’da;
41.305,
2.3 milyonluk Adana’da;
31.462,
1.3 milyonluk Balıkesir’de;
19.450.

Sağlık çalışanlarının yanı sıra, en yaşlılar itibariyle sivil topluma inen aşılama da başlamıştı.

Nüfus, sağlık çalışanları ve vakaların sayıları açısından, Bursa’nın konumuyla da beraber, ters orantılı tablo görülüyordu.

Haliyle…

Soru işaretleri oluştu!
Aynı günün sabahıyla…
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, makalemizi okumuştu ve izahta bulunulan mesajını iletmişti.

Öncelikle, “Aşılamada, toplam sayılara bakarsak yanılırız…” diyerek, sözlerine başlamıştı.
Örneklemeyle;

Ardından, “Balıkesir’de 65 yaş üzeri nufus %16/17 iken, bizde (Bursa’da) %9” bilgisini veriyordu.
Sağlık personelinde;
Aşılama oranının da, %75’lerde olduğuna dikkati çekerek, “Bu nedenle sadece sayılara değil hedef nufus ve bu hedef nüfusun ne kadarı aşılandı; ona bakmak lazım.” bilgisini veriyor.
Süreç güvencesini vurguluyor.
Sağlık Bakanlığı açısından;
Aşı teminiyle ilgili sorun olmadığını belirtiyor ve “Elimizde, aşımız var randevu alan hak sahiplerine aşı uyguluyoruz, sorunumuz yok.” diyor.
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, topluma mesajıyla da, “Türkiye, hiçbir Avrupa ülkesinde olmayan nitelikteki çalışmayla aşılama için harekete geçmiştir ve programını başarıyla yürütüyor.” şeklinde konuşuyor.
Cevabi açıklamaya baktığımızda…
Nüfuslarıyla ters orantılı olarak, aşılamanın yüksek gözüktüğü illerde, ‘ileri yaş gruplarının etkili olduğu’ sonucu çıkıyor.

Söz konusu illerin;
Özellikle…
Emekliklerin, yaşamlarını devam etirmek için daimi tercih ettikleri; ‘yazları tatil göçü alan sahil yerleri olduğu’ gözleniyor.

Nitekim…
Ülke meselerine duyarlı;
Bir doktor okuyucumuz da, ilettiği değerlendirmesiyle sağlık bürokratıyla aynı düşünüyor.
Bursa’dan çok daha az nüfuslu illerin, aşılama sayısında fazla gözükmesine neden olarak, genel saptamada bulunuyor.
Sağlık personel sayısının, tüm türkiye’de nüfusa oranlı olduğunu söylüyor, ancak “2. Aşama’da başlanan 85 yaş üstü yaşlı oranı, bazı şehirlerde fazladır.” şeklinde konuşuyor.

Ege ve Akdeniz’de, tatil yöreleri olarak bilinen yerlerin özel durumunu gündeme getiriyor.
Başlangıç itibariyle beraber, “Sahil şehirlerinde oran fazla olacak. Muhtemelen Muğla çok yüksek çıkacak. Çünkü Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça’da, çok fazla emekli yaşlı insan var.” yorumunda bulunuyor.
Bursa’ya komşu;
Balıkesir’i de en yakın örnek göstererek, “Balıkesir’in de yaşlısı çok, çünkü Erdek, Ayvalık, Edremit, Burhaniye; emekli bölgesi.” bilgisi veriyor.
Son durum olarak…
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kamuoyuna açıklama ve bilgilendirmeleriyle takip edilmeye de, toplumca yakınen devam edilecektir.
Bu arada…
Aşılama oranına etkisi açısından;
Koronavirüs aşısının üretim yeri hakkındaki tereddüt ve sürece göre karar verme gerekçeleriyle ‘aşı yaptırmak istemeyenler’ olduğunu da anımsatalım.