Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali, günün 24 saatiyle  canlı bir ‘Yaşam Merkezi’ kimliğini taşırken, havalimanını andıran üniteleriyle farklı kent ve ulus insanlarının beğenisini de alıyor.
Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne yolumuz düştüğünde, gözlemlerimiz oldu ve bugünkü makalemizle paylaşmak istedik.

Notları edinirken…

Sosyal medyada;

Farklı zamanlarla paylaşılan düşünceler de, önümüze geliyordu ve Bursa açısından da, olumlu durumu ve gidişatı, ayrıca da yaşıyorduk.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BURULAŞ tarafından işletilen tesiste, esnafın düşünce ve katılımcılığıyla örnek derneği de bulunuyor.
Adım atıldığında…

Yazıhanelerin müşteri çekebilme rekabetiyle oluşan refleks ve çabasının sürdüğü görülürken, yüksek seslenişler yoktu ve belirli sükunet vardı.

Yolcu ve beraberindekilerin bulundukları sürece, gıda ve hediyelik ihtiyaçları için faaliyet gösterilen işyerleri, intizam ve albeni içerisindeydi.
Öne çıkan yabancı bazı ülke havalimanlarını anımsadığımızda, benzeşen görüntü ve çekicilikten söz edebiliyoruz.

Pandemi geliştiğinde;

Yasak ve kısıtlamalara rağmen, hizmet sorumluluğunun kaybedilmediği kamusal tesiste, son durumla canlılık yaşanıyor.
Satış üniteleri esnafı ve yazıhane işletmelerinin, bugüne kadar geçen süreçte ciddi sıkıntı yaşadığını, ama şevkin kaybedilmeden sabırla bugünlere gelindiğini, ifade edelim.

Bursa’nın terminali için…
Sabahından ertesi yarına, bir canlılığa sahip terminal için söylenebilecek en önemli olgu da, topluma her açıdan ‘güven’ verebilmesidir.

Zira…

Terminaller;
Kapalı ve açık alanlarıyla metruk ve tedirginle anılabilen yerler olabiliyor, özellikle gece vaktiyle insan döngüsü bu nedenle azalabiliyor.

baktığımızda;
Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’ndeki her vakitle farklı yaş ve cinsetlerle bir talep ve dolaşımla dikkati çekiyor.
Sosyal medyada;
Genel kullanımdaki tuvalet üniteleri için ‘çok yıldızlı oteller gibi’ ve gıda üniteleri için ‘havalimanları gibi’ beğeni benzetmeleriyle karşılaşmıştık.
Yerel yönetimle güçlü ve sağduyulu iletişim düşüncelerini duyabiliyor olmak da, bugün anlatılanlara temel oluşturuyor.
Dün, dolaştığımızda;
Güvenlik önlemlerinin özenle yerine getiriliyor olması, yabancı turistlerin de ayak basması, zabıtayla bağların saflaşmak yerine sağduyulu iletişim üzerine kurulması, farklılığı getiren unsurlardandır.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BURULAŞ’ın terminal hizmetlerindeki fotoğrafını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapmaya çalışıyor, zor gözüküyor.
Elbette ki…

Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne yönelik önerilerimiz olacak, çünkü daha da iyi olacağını düşünüyoruz.

‘Yaşam’ merkezine dönüşen tesiste;
Sergiler, müzik dinletileri ve diğer farklı tür etkinlikler de, ayrıca kentsel algı ve olguya katkı olarak düşünülebilir.
Diyanet Vakfı’nca kitap okuma köşesi olarak kurulan stant, özellikle kenti tanıtan yayınlar ve ekran desteğiyle canlandırılabilir.

Dönemin eski il özel idaresince, kentin başlıca tarihi yapıları için hazırlatan sergi platformu da, işlevsiz ve fark edilmiyor.
Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ı ‘UNESCO Dünya Kültür Mirası’ temasıyla yeni, çok boyutlu sergi platformu kurulması, yakışacaktır.
Yolcu bekleme ünitelerinde, tesis ve kentsel tanıtımlarının yapılacağı ve terminal esnafına da yer veren ekranlar kurulabilmesi, önemli işlev görecek ve atmosfere farklılık getirecektir.
Bu arada…
Bursa Büyükşehir Belediyesi, terminale ulaşımı kolaylaştıracak travmay hattını, bu yıl hizmete açmayı hedefliyor.
Ayrıca…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan yer kiralamasına dayalı olarak, terminalle bitişik akaryakıt istasyonunun da, yakında açılacağını vurgulayalım.
Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin anlatılmas için sosyal medyada ‘hayran hesabı’ açıldığına rastladığmızı da, notlarımızdan aktaralım.