Koronavirüs vakaları yeniden yükselmeye başlarken, devlet de aşı yapmak için vatandaşın peşinden koşturuyor. Aşı karşıtlığı; tereddüt ve tehditi körüklerken, devletin bir başhekimine kulak vermek gerekiyor.
Dün, akşam…
NTV’de yayınlanan bir programda, Türkiye’nin pandemideki son durumu ve aşı tartışması konuşuldu.

Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, çarpıcı saptamalarda bulundu.

Koronavirüs Bilim Kurulu’nun üyeleriden;

Yiyit, vaka sayılarındaki artış nedeniyle endişeyi ifade ederken, bu sürecin devamı durumunda, öğrencilerin çok etkileneceğini söylüyor.

Pandemi itibariyle…

Doktorlardan hemşireler ve temizlik görevlilerine kadar, tüm sağlık çalışanlarının özverisini vurgulanıyor.

Böyle bir emeğe rağmen…

Vaka sayılarındaki artışa üzülen Yiyit, salgının yayılımını durduracak ve hastalığı da hafif geçirmeyi sağlayacak aşı karşıtlığına da hayret ediyor.
Aşının önemini anlatıyor.

Türkiye’nin, aşıları uygulamaya geçirmek için yanı sıra kendi inceleme süreciyle başlattığı belirtiliyor.

Karşıtlık ve tereddütlere karşı…
Türkiye’nin en büyük pandemi hastanesini yöneten Yiyit, böyle görevin başında bulunan sağlıkçı olarak, topluma ibretlik bilgiler aktardı.
Son durumla…

Yiğit, hastanesinde koronavirüsten 130 hastasının tedavi gördüğünü ve yarısının, ‘aşısız’ olduğunu ifade ediyor.
Örneklediği;

Mevcut hasta sayısının diğer yarısının geneli için de, ‘ilk aşısını yaptıranlar, ama aşı takvimini tamamlamayanlar veya henüz yeni yaptıranlar’ gösteriliyor.
Yiğit; aşı karşıtları ve tereddüt içerisindeki toplum için “Aşılarını olmuş, hastalığa yakalanmış sadece 4 hastamız var” bilgisini veriyor.
Bu açıklamalar…

Aşılanan her 100 hasta arasından, koruma sağlanmış hasta sayısı oranı olarak, bir hayli yüksek koruma oranı anlamına geliyor.
Özel Acıbadem Atakent Hastanesi’nden;

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji’nin deneyimli ismi, Prof. Dr. İftahar Köksal da, çarpıcı tespit ve uyarılarını dile getirdi.
Köksal, Türkiye’nin çocukları aşılamada en başarılı ülkeler arasında olduğuna işaret ederken, aşı uygulamalarının yararını gündeme taşıdı.

Aşılar sayesinde;

Çocukların, büyüdüklerinde pek çok zorluk ve hastalıklardan korunmuş olduğu, önemle ifade ediliyor.

Bu doğrultuda…

Kızamık Aşısı, örneklendi!

Böyle gerçeğe rağmen…
Köksal, “Biz küçük bebeklerimizi aşılarken, koca koca adamların aşıya şüpheyle bakmasını, sağlık çalışanları olarak anlamakta zorlanıyoruz.” diyordu.
Koronavirüs aşıları için;
Üretici firmalar tarafından…
Belirli bir zaman gerektiren ve süren aşamalar yürütüldüğünü anlatan Köksal, bu sürecin Türkiye’deki süreçle bütünleştirildiğini anlattı.
Köksal, Türkiye’nin de, uygulayacağı aşıları kendi aşama ve deneyimine dayalı süreçten sonra başlattığına dikkati çekiyordu.
…Ve!
Sözünü ettiğimiz programda;
Koronavirüsün, nasıl bir cidddi tehdit ve ölümcül olduğu, bu hastalığı yaşayanlar ve sevenlerini kaybedenler tarafından bilindiği ortaya konuluyordu.