Kalp dostu olduğu bilinen nar suyu, sağlığa pek çok fayda sağlayan, antioksidan bakımından zengin bir mucize olarak öne çıkıyor. Araştırmalar, nar suyunun damar tıkanıklığını önlemede ve kan dolaşımını iyileştirmede önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.
Botanik adı Punica granatum L olan nar, ana vatanının Batı'dan Orta Asya'ya kadar uzanan, daha çok Akdeniz bölgesinde de yetiştirilen bir meyvedir. Nar yemek kalp sağlığını korumaya yardım eder, egzersiz performansını iyileştirir ve beyin fonksiyonlarını destekler. C vitamini, fitokimyasallar ve folat gibi temel besin maddelerinin yanı sıra bir dizi antioksidan ve iltihap giderici etkili bileşiklere sahiptir.
BİLİM NE DİYOR?
İsrail Teknoloji Enstitüsü Technion'dan Biyokimya Profesörü Dr. Michael Aviram'ın yaptığı çalışmalarda, narın içindeki güçlü antioksidanların oksitlenmiş kolesterolle etkili şekilde savaşabileceği tespit edildi. Bu da, damar tıkanıklıklarının önüne geçilmesinde narın önemli bir role sahip olabileceğini gösteriyor.
Ayrıca bazı çalışmalar, nar suyunun damarların sertleşmesini önlediğini ve kan dolaşımını iyileştirdiğini ortaya koyuyor. Her ne kadar tıkanmış damarların tamamen açılması mümkün olmasa da, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve erken müdahale ile bu sürecin yavaşlatılması ve kalp sağlığının korunması mümkün.
NARDA HANGİ VİTAMİNLER VAR?
Narın içerisinde K, C, E, B1, B2, B6, folat ve beta karoten vitaminleri yer alarak sağlık açısından birçok fayda sağlar. Narın içerisinde yer alan vitaminler şöyle sıralanabilir:
Beta karoten 40 (mcg)
Folat 38 (mcg)
K vitamini (16 mcg)
C vitamini 10 (mg)
E vitamini 0,6 (mg)
B1 Vitamini 0.05 (mg)
B2 vitamini 0.02 (mg)
B6 Vitamini 0.08 (mg)
DÜŞÜK TANSİYONU OLANLAR DİKKAT!
Ancak dikkat! Düşük tansiyonu olanlar veya tansiyon düşürücü ilaç kullananlar için nar suyu riskli olabilir. Ayrıca nar, karaciğerin bazı ilaçları (özellikle statinler ve kan sulandırıcılar) metabolize etme sürecini yavaşlatabilir. Bu nedenle düzenli tüketim öncesi mutlaka bir sağlık uzmanına danışılması önerilir.