Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, sekiz yıl aradan sonra yeniden Kızıl Gezegen Mars'a bir robot daha gönderdi.

Perşembe günü Türkiye saatiyle 14.50'de fırlatılan Atlas V roketini televizyonlar canlı yayınladı, roketin taşıdığı Perseverance (Sebat) robotunun Mars yolculuğu resmen başladı.

1 ton ağırlığındaki robotun 2021 Şubat ayında daha önce kızıl gezegenin, yerinde hiç incelenmemiş kurumuş bir gölüne iniş yapması planlanıyor.

Perseverance adlı robot, bir önceki kaşif robot Curiosity'nin geliştirilmiş üst modeli. Robotun bilimsel ekipmanları, iki mikrofonu, 20 kamerası, bir lazeri ve hatta küçük bir helikopteri bulunuyor.

Helikopterin Mars'ta havalanmasıyla insanlık ilk kez uzayda bir hava aracını uçurmuş olacak. Perseverance robotunun ayrıca termal ısı ölçerleri var ve dokunmadan yüzeylerin ısısını ölçebilecek.

Perseverance robotunun Mars yolculuğuna başlamasından bir gün sonra ise, NASA dünyayı ve Türkiye'yi heyecanlandıran bir haber paylaştı. Çünkü, robotun ineceği kurumuş göl Jezero Krateri'ne benzeyen bir yer, Türkiye'de var.

NASA, Jezero Krateri'nin dünyadaki benzerini "Mars'a giderek Jezero Krateri’ni göremeyebilirsiniz ama ona en çok benzeyen yeri ziyaret edebilirsiniz, yani Türkiye’deki Salda Gölü’nü..." cümlesiyle duyurdu.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) resmi internet sitesi ve resmi internet sitesi üzerinden bir paylaşımda bulunarak uluslararası kamuoyunu heyecanlandırdı... NASA, Kızıl Gezegen lakaplı Mars üzerindeki Jezero Krateri'ne çok benzeyen bir oluşumun Dünya üzerinde de olduğunu açıkladı.

NASA'nın sitesinde Salda Gölü'nün uzaydan çekilmiş bir fotoğrafının yanı sıra yakın plan bir kare de paylaşıldı. Haberde ise, şu ifadeler yer aldı: "Farklı gezegenlerde olsalar da Salda Gölü mineral ve coğrafi olarak Mars’taki kurumuş göl yatağıyla büyük benzerliklere sahip. Bilim insanları Salda Gölü’nü anlayarak Mars 2020 görevinin rehberini oluşturmaya çalışıyor."

NASA'ya göre, Salda dünya üzerinde karbonat ve benzeri formasyonlar olan tek göl. Salda Gölü’nün sahillerindeki beyazlık ile Jezero’daki karbonat mineralleri benzerlik gösteriyor.

Mars projesindeki önemli isimlerden Purdue Üniversitesi öğretim üyesi Briony Horgan, "Salda Gölü’nü ziyaret ederken en müthiş şey, sanki tarihi Jezero Gölü’nün kıyısında duruyormuş gibi hissetmeniz" ifadesini kullanıyor.

Bir başka bilim insanı Brad Garczynski ise, "Karbonatlar o coğrafyada yaşamış nesneleri muhafaza etmede çok önemli bir görev üstleniyor. Mikroplar, organizmalar ve benzeri şeyleri bulabiliyoruz. Fakat Jezero’ya gitmeden önce Dünya üzerinde bu karbonatların nasıl oluştuğunu ve nasıl muhafaza ettiğini öğrenmemiz gerek" diyor.